lördag 22 december 2012

Centerpartiet mot kyrkogården?

Depression och vilsenhet
Det är i kris och nära hopplöshet som grunden för något nytt, relevant och intressant ofta har sett ljuset och fått många människors stöd. Det nya måste kunna förstås av oss människor för att det skall bli mer än idéer utan praktiska förändringar som skapar en attraktiv framtid. Allt för ofta kläs framgångsrika budskap i tider som nu med tydlig motsättningsretorik mellan olika befolkningsgrupper. Om "överheten" tror att den kan sväva över invånarna och tro att man kan leda som förr får tänka om. Även för demokratin har de senaste tjugo årens paradigmskifte mot ett mycket öppet, globalt och mobilt informationssamhälle. Väldigt många människor utnyttjar informationstidens olika informations, beställnings och nöjesutbud. Vi följer också ytligt och enkelt vad som händer både nära och långt borta. Ett parti som vill vara relevant måste förstå att vi redan befinner oss i en post industriell tid. All lagstiftning måste anpassas till dagens "Infotjänstsamhälle".

Personligen anser jag att Centerpartiet utvecklas bäst utifrån grundläggande värderingar som kan hittas i de socialliberala texterna, globala hållbarhetsläror och bondepraktikan (inte minst insikten att sunt förnuft alltid måste ha en plats vid beslutsfattande). Jag ser gärna att Centerpartiet snabbt definierar en ny ism utifrån ovan. Det nyliberala är inte tidsenligt och inte hållbart och då är det inte det ideologiska ramverk som skall vägleda människor som aktivt vill bidra till en positiv samhällsutveckling genom Centerpartiet. Jag hoppas C i nuvarande kris snabbt kan utveckla ett nytt ideprogramm utifrån ovan perspektiv. Då kanske även ett nytt ideprogramm hänger ihop logiskt.... 
http://www.dn.se/nyheter/politik/centern-i-kris--karnvaljare-overger-partiet
http://www.dn.se/nyheter/politik/c-problemet-ar-inte-akut--det-ar-kroniskt

Landsbygden är och kommer att förbli viktig för svenskt välstånd och för en hållbar säkerhetspolitik. I UppsalaCentern tycker vi det är självklart och vi har en tydlig utvecklingspolitik för såväl landsbygd som storstadsområden. För första gången i Uppsala har Centerpartiet nu också fått igång årliga ledarmöten där landsbygdsföreträdare och kommunledningen träffas och förbättrar tillsammans. En föredetta ledande moderat har startat ett lokalt landsbygdsparti där han påstår att vi kraftigt skär ner på deltidsbrandstationer, hög drivmedelsbeskattning, rovdjurspolitiken, nationella miljö- och djurskyddskrav som inte ställs på importörer. Till att börja med gör vi mycket utvecklingsarbete även för landsbygden i Uppsala. För det andra är brand och beredskapsverksamheten sedan årsskiftet 2011/2012 ett kommunförbund mellan Uppsala, Östhammar och Tierps kommun. Redan har de totala förbättringarna varit värdefulla och självklart leder liknande sammanslagningar till att skära på kostnader. Övriga frågor som det nya landsbygdsgänget ondgör sig över har ett starkt stöd inom C men inte bland övriga Allianspartier eller inom EU. Det är värdefullt om Centerpartiets landsbygdsröster får mer stöd. Det är tråkigt om missriktat missnöje och personliga maktambitioner försvagar landsbygdens röster. Ett parti som vill vara relevant måste ha en heltäckande politik och då måste även de allt större storstäderna och dess människor och deras utmaningar mötas med politiska förslag. Och vi har begränsat med pengar.

3 kommentarer:

  1. Håkan Larsson gillar ekohumanismen.
    http://kryssahakan.se/centerpartiet/lyft-fram-centerpartiets-egen-grona-identitet/#more-1294

    Och jag har skrivit flera inlägg på min blogg:

    http://staffandanielsson.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. "Centerpartiet mot kyrkogården?"

    Hoppas kan man ju alltid =)

    Ni i stadscentern fattar precis noll och ingenting om landsbygdsditon. Jag är kommunist och JAG förstår mina centarbönder till grannar mycket bättre än vad du gör. Vet du varför? För att jag är från samma lera som de. Det kan du - och Annie Aldrigarbetat -inte förstå vad det innebär.

    De gubbarna blir helt svarta i ögonen när man nämner Annie och era storstadsfalanger. Så jag hoppas verkligen att vi ser det sista av er nu. Ciao och god jul.

    SvaraRadera
  3. Jag delar synen att Centerpartiet har en helt egen identitet och ett mycket starkt och barkraftigt arv utifàn vilken vi ater kan skapa en stark politisk kraft som´ar relevant och som kan bidra till att det vi kanner som Sverige kan fortsatta att ge sina invanare valstand. Med tanke pa vart arv ar miljohallbarhet en viktig del av den vagen framat.

    Nicklas Eriksson, du ar ratt vilse i ditt resonemang. Loof kanner mycket val till forhallandena pa landsbygden. Jag tror sakert hon kan vara en bra barare av landsbygdens perspektiv i utvecklingen av vart land. Ditt resonemang om Stadscentern ekar tomt. Visst finns det sa kallade nyliberala kopplat till Stureplans Centern som far mycket medialt utrymme men de ar mycket fa. Om du vill lara dig hur en kommun som Uppsala driver samhallsutveckling sa kan du lara dig att vi klarar av att bade ta ett ansvar for en positiv utveckling for storstaden och dess problem samt for landsbygden och dess utmaningar. Uppsala ar Sveriges storsta landsbygdskommun och har samtidigt en stor centralort. Centerpartit har utan tvekan svar pa manga viktiga utvecklingsfragor. Det har inte Vanstern.

    SvaraRadera