onsdag 12 december 2012

Offermentalitet & skolresultat

Lär människor fiska, ge dem inte fisk
När jag var skolelev fick jag bl a lära mig rätt mycket om världens större religioner. En kunskap från religionsundervisningen jag burit med mig genom åren var från Bibeln där några av många visdomsord bar på budskapet att det är klokare att lära människor att fiska istället för att ge dem fisk. Vårt samhälle skulle utvecklas mycket bättre, för alla människor, om vi i en betydligt större utsträckning lämnar bidragstänkandet och istället fokuserar helt på hur alla som kan snabbt kan bidra till sin egen och helhetens försörjning. Det regelbundet återkommande gnällandet, klagandet och bidragsropandet är inte en konstruktiv väg framåt. Tyvärr finns människor i vårt samhälle som far illa och som mår illa. Jag tror att det är viktigt att ta dessa människors svårigheter, oro och frustration på allvar och det gör vi inte genom att se dem som offer utan som människor som kan hitta en tydligare mening med sina liv och få bidra i samhällsbyggandet istället för att långsiktigt bidragsförsörjas. De som strukturellt far mest illa med nuvarande ordning är våra unga och många av våra flyktinginvandrade och dess anhöriginvandrade. Fler behöver tänka om för att fler skall känna hopp och erbjudas en bättre väg från bidragsberoende till självförsörjning. Mycket kan bli bättre. Samtidigt är det också viktigt att förstå att mycket i Sverige är väldigt bra!
http://www.dn.se/ledare/signerat/rasism-botas-inte-av-mer-rasism
http://www.unt.se/leva/i-afrika-blir-inga-barn-curlade-2011555.aspx

Förlorade generationer?
De allra flesta av oss har gått i skolan. Det bidrar till lärares och skolledningars ständiga problem med  politiker och lärare som ofta mycket okvalificerat tycker saker om hur skolan skall fungera. Det som är helt klart är att jag, som både förälder och politiker, är djupt missnöjd med hur kunniga våra barn och unga blir när de går igenom våra skolsystem i jämförelse med jämförbara andra länders barn och unga. Vi kan inte försvara och utveckla vårt välstånd om inte denna negativa trend snarast bryts! Det kommer att dröja innan Centerpartiets förslag enskilt kan förbättra denna negativa situation. Tills dess hoppas jag att en politisk majoritet snart kan ge våra skolor arbetsro, våra barn och unga en starkare framtidstro och våra lärare fullt fokus på det pedagogiska utbildningsuppdraget! Vad tycker du om nuläget för våra elever, för vår framtid?
http://www.dn.se/ledare/forbattra-i-sma-steg

2 kommentarer:

  1. Problemet är att utbildning inte alltid ger jobb. Det finns många arga unga människor i Europa som satsat på universitetsutbildning men som går arbetslösa.

    SvaraRadera
  2. Okunniga skall det varar så klart.....

    Jag har skrivit om just det du skriver om nyligen. "opinion & högre utbildning". Vi skapar själva detta problem när för många som har för dåliga gymnasiebetyg ändå kommer in på universitet och genom att inte säkra bättre kvalitet på våra yrkesutbildningar.

    SvaraRadera