tisdag 15 januari 2013

Samhällskontrakt

Sveriges rikes lag
Är det inte så enkelt att Sveriges demokratiskt beslutade, och historiskt förankrade, värderingar finns uttryckta i vår lag? Självklart är det så. Självklart gäller dessa lagar alla som är på det territorium där fria människor demokratiskt fattat besluten om dessa lagar som beskriver vilka regler som gäller mellan oss människor och mellan organisationer samt mellan människor och organisationer. Lika självklart är det att dessa värderingar formulerade i lagar är omöjliga för de allra flesta att känna till. För att människor som lever i ett territorium där vi vill ha vissa grundvärderingar måste dessa uttryckas på ett enkelt och sammanfattande sätt. Vad tror ni om det som följer som det samhällskontrakt som vi ställer oss bakom som medborgare i föreningen Sverige?

Grundläggande byggstenar i det svenska samhällskontraktet


Respekt för varje människa
Varje människa är unik och alla människor har samma människovärde. Jag kommer som utgångspunkt i mina relationer med andra att behandla dem varandra varsamt och med respekt. Genom att söka gemensamma nämnare, istället för olikheter, kan jag alltid hitta grunder från vilka varje individ kan bidra att skapa förutsättningar för en positiv samhällsutveckling. Jag skall alltid försöka behandla andra människor så som jag själv vill bli behandlad.

Respekt för mångfald
Det är i möten med andra människor och med andra kulturer än de egna som relationer och utveckling skapas. Ett samhälle där människorna respekterar olikheter och gemensamt jobbar för en bättre gemensam framtid har alltid byggt starkast välstånd i förhållande till samhällen som valt isolering och diskriminering som vägval. Ett framgångsrikt mångfaldssamhälle byggs utifrån en gemensam värdegrund eller ett övergripande samhällskontrakt som gäller alla som är en del av berört samhälle. Jag skall alltid försöka se möjligheterna med mångfald och bidra till att människor har valmöjligheter.

Respekt för vår demokrati och dess lagar
En demokrati och dess lagar kan alltid utvecklas och ändras. Jag respekterar dock den demokratiska form och dess stiftade lagar som finns idag även om jag inte delar allt som det demokratiska systemet och dess lagar står för eftersom jag i demokratisk ordning har möjlighet att ändra både demokratins utformning och lagarna.

Nyfikenhet och ambition
Ett samhälle blir aldrig starkare än sin förmåga att ständigt vara öppet för nya sätt att göra saker och sin vilja att skapa ett högt välstånd bland sina invånare. Jag skall försöka vara så nyfiken som möjligt och alltid sträva efter att bli så duktig som möjligt inom de områden jag finner viktiga och intressanta.

Uthållighet
Ett samhälle och dess människor måste orka kämpa under en längre tid, för det de tror på, för att gemensamma ambitioner skall uppnås. Jag skall försöka vara tålmodig när demokratiskt beslutade förändringar genomförs så att de ges en rimlig chans att förverkligas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar