fredag 8 februari 2013

3 negativa B

Bolån
Precis som med sms lån blir jag frustrerad över att inte den nationella lagstiftaren (Riksdagen), som så ofta stiftat och stiftar lagar om än det ena och än det andra, inte kan åtgärda problem på marknader som inte fungerar och där skattepengar hela tiden skall stå som garanter. Bolånemarknaden är osund. Framförallt för våra unga som tvingas och vilseleds att tro att de med nöd och näppe kan klara av boendekostnader som bygger på maximala lån, inga amorteringar och låg ränta. Sannolikheten att räntorna förblir långsiktigt låga är också rätt låg. Är det konstigt att många kreditgivare tycker att nuvarande ordning är bra? Knappast. De tjänar mycket pengar på att vi lånar pengar och i ett samhälle som det svenska där bostadslånen är personliga (annorlunda i USA) och vi kollektivt, via staten, hittills räddat bankerna när låneskulden blir ohållbar, då är de kortsiktiga vinsterna mer attraktiva än de långsiktiga låga riskerna för kreditgivarna. Inför amorteringskrav (eget sparande) och kom på något instrument som gör att de som behöver ett förstagångsboende har en chans att komma in på bostadsmarknaden! Hur svårt kan det vara?
http://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-okad-vinst-pa-bankernas-bolan
http://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-okad-vinst-pa-bankernas-bolan

Barnomsorg
Det är verkligen beklämmande att väldigt många Uppsalabor (barn och föräldrar) och arbetsgivare drabbas av att Uppsala kommun inte klarat av att säkerställa tillräcklig tillgång till barnomsorg för andra året i rad. Nu måste kommunen skärpa till sig och få allt som krävs för att få situationen under kontroll! Det är både destruktivt för enskilda människor och arbetsgivare och därigenom också mycket dåligt för det vi kallar samhället.

"Bad" - Dåligt
De som möjligen följer det politiska livet kan inte ha undgått att Centerpartiet har självskapade problem på riksplanet. Igår läste jag en intressant debattartikel bl a skriven av en före detta topp moderat i DN. Budskapet var att många borgerliga väljare, och särskilt Moderater, hellre ser en ny regering tillsammans med Miljöpartiet än med Centerpartiet. Jag skall inte sticka under stol med att stora delar av mitt umgänge är så kallade borgerliga. Artikeln är intressant men till skillnad från vad jag uppfattar att debattörerna säger tror jag att de som svarat på frågorna framförallt är pragmatiska och ser att M möjligen har en chans att fortsätta att kontrollera stadsminister och finansministerposterna efter nästa val om dagens opinionssiffror håller i sig genom ett samarbete med MP. Sakpolitiskt är jag och mina borgerliga vänner enade om att C är en mycket bättre lagkamrat i en regering som inte vill gå ordentligt åt vänster.
http://www.dn.se/debatt/moderata-valjare-vill-hellre-ha-mp-an-c-i-ny-regering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar