söndag 3 februari 2013

C kris & integration

Rikast, inte programmässigt vilse och allt fler reformförslag som möter de samhällsproblem som många människor upplever idag och de mycket besvärande framtidsscenarier som inträffar om vi fortsätter som nu. Centerpartiet har det mesta som krävs för att kunna attrahera många väljare. Jag är fortsatt partisk men förstår att väldigt olika politiska ledarskribenter kan se bakom rampljusen och där ser ett av få partier som på bred front för fram reformförslag som har potential att rädda och utveckla svenskt välstånd. PJ Anders Linder på Sydsvenskan tycks se det och, hör och häpna, även Lena Melin på Aftonbladet. Varför är det då så svårt för Centerpartiet att på riksnivå få folkets förtroende?
http://www.expressen.se/nyheter/bottensiffror-for-stefan-lofven/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sma-rorelser-mellan-partierna_7883644.svd

http://www.dn.se/nyheter/politik/c-valjarna-flyr-till-m
http://www.dn.se/nyheter/politik/jag-ar-trott-pa-inten

Jag har precis deltagit på några dagars kommundagar för Centerpartiets ledande företrädare från hela Sverige. En brokig samling kommunrepresentanter med delvis liknande men oxå mycket olika utmaningar. Huvudanförandena var välregiserade med starka värdeord och mycket fokus på medmänsklighet och landsbygdens betydelse för landets välstånd. Det är bra att man peppar sina ledare men när man är i djup kris är det min erfarenhet att man också måste jobba med att få en gemensam syn på varför krisen finns, få alla att förstå allvaret för att inse att något fundamentalt kopplat till partiet inte stämmer. Det räcker inte med att några få tror sig förstå felen i en demokratisk organisation.

Grundläggande för att göra rätt är att förstå den värld man beginner sig i och man måste aktivt lyssna till invånarna. Utifrån omvärldsanalys och lyssnande måste man sedan utifrån sina värdegrunder, som i de bästa av världar delas av alla oavsett övriga skillnader i utmaningar, forma sin politik, sina förslag på reformer dvs systemlösningar som man tror kan lösa dagens och morgondagens problem.

Sveriges problem är omfattande om vi på sikt, i hela landet, vill erbjuda vår befolkning en liknande och generell välfärd som idag. Befolkningen blir allt äldre, stora delar av landet avbefolkas och de som bor kvar blir också allt äldre med behov av allt mer stöd och flera av övriga som bor kvar blir allt mer socialt utsatta. Flyktinginvandrade och deras anhöriga, särskilt de allt större grupper som också är analfabeter, har mycket svårt att integreras i vårt samhälle. En mycket hög arbetslöshet och allt mindre andel arbetande som skall försörja en allt större grupp. Samtidigt efterfrågas kvalificerad arbetskraft som som inte kan hittas i våra närsamhällen och därigenom hämmar t ex företagens utvecklingsmöjligheter. En sak är helt säker, mer pengar är inte en lösning för att lösa problemen långsiktigt utan det handlar om systemskiftesfrågor för att klara utmaningarna.
http://www.dn.se/debatt/sociala-problem-vanligast-i-orter-med-fa-invandrare
http://www.expressen.se/nyheter/storre-problem-i-orter-med-liten-invandring/
http://www.dn.se/nyheter/politik/muf-kritiskt-mot-billstroms-forslag
http://www.sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/billstrom-ar-for-ensam/

Utmaningarna är enorma och det krävs en öppen debatt med högt i tak för att få fram nödvändiga reformer. Att de mindre orternas integrationsutmaning är minst lika stor som integrationen av stora delar av storstädernas nyinvandrade är viktigt att förstå. Utmaningarna är mycket olika. Det som förenar dem är att båda stimulerar främlingsfientlighet. Vilket parti har bäst reformförslag på systemlösningar som kan bidra till att läsa problemen? Centerpartiet kan med fördel ta fram en reformplan som kan döpas till Nybyggarland 2.0. Om inte Centerpartiet klarar av att finna huvudskälen till varför en bra politisk grund och många bra förslag inte räcker för att få folkets förtroende förtjänar vi inte folkets förtroende. Varför saknas förtroendet på risknivå? Som det rika parti C är kansk vi på riksplanet endast skall vara den "think tank" som tar fram de välståndsskapande systemförslagen som partier som också får folkets förtroende kan införa..... Jag vill självfallet inte att det blir så men om man inte förstår hur man får människors förtroende i en förtroendebransch då har man ingen legitimitet. Vad tror du är Centetpartiet huvudproblem på riksnivå? Helt klart lyckas centerpartister få ett mycket starkare lokalt stöd för vår politik och våra företrädare än vad vi lyckas med nationellt. Jag hade gärna deltagit i konstruktiva samtal om detta under de senaste dagarnas konferens. De lokala ledarna måste involveras i det viktiga arbetet och det måste göras i fysiska arbetsmöten.

Tycker du att inlägget blev långt? Hur uttrycker man liknande reflektioner kortare? Lär mig gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar