tisdag 23 juli 2013

Bättre förr?

Lära av vår historia
Visst är det intressant att många enskilda människor och grupper av människor har svårt att ta till sig av tidigare erfarenheter. Tiderna förändras hela tiden och framförallt nya tekniska hjälpmedel föränrar tidigare sanningar. Även om tiderna ständigt förändras, och något sällan framgångsrikt kan kopieras, är det klokt att läsa på om vår relevanta historia för att göra klokare vägval idag.

Det är klart att det kan ha varit bättre förr. Om du förr var frisk och rik och idag är sjuk och fattig är det svårt att dra någon annan slutsats än att det var bättre förr. Även familjer, kommuner, länder och företag växlar mellan bra, dåligt, väldigt dåligt och väldigt bra. När vi nu får ta del av australiensiska forskares resultat att Sverige hade det som bäst 1978, vad lär vi av det? Att mer homogena samhällen är lättare att bygga framgångsrika? Att strukturellt hög arbetslöshet är väldigt dåligt? Att svenska företag inte klarat en allt tuffare internationell konkurrens? Att våra offentliga utgifter är för höga? Att bruksorterna fortfarande hade bärkraft 1978? Vad tycker du vi ska lära av 1978? Vi vill väl ge våra barn det bästa möjliga och det vi gjorde 1978 var ju möjligt.
http://www.unt.se/ledare/1978---basta-aret-nar-vi-minns-tillbaka-2517959.aspx
http://www.dn.se/ledare/signerat/drommen-om-alltings-exakta-matt/

Löjligt reportage
I dagens DN är det ett sportreportage om att Sverige är dåliga på att få fram invandrartjejer till damlandslaget i fotboll. Reportern jämför med Tyskland som anses vara mycket bättre. Kosovare Asllani lyfts fram som ett bevis för att det är en nödvändighet att genomföra en särskild satsning på invandrartjejer och fotboll. Asllani är imponerande! Ingen tvekan om det. Men det finns inget skäl för liknande gnäll just nu i dam EM. De damer som är uttagna, av väldigt kompetenta kvinnliga förbundskaptener och tränare, har hittills gjort enastående prestationer! Jag tror de flesta kan missa en straff i ett större mästerskap. Det gjorde ju bl a Baggio och Henke Larsson.

Jag stöttar aktivt ett gäng invandrartjejer som tränar och spelar fotboll. Jag gör det för att jag tycker att det är ett utmärkt sätt för dem att träna organiserat samarbete, lära om svenskt föreningsliv, bygga värdefulla kontakter, innebär fysisk träning och utgör en viktig integrationsplattform även om laget helt består av tjejer från många länder men inte någon med föräldrar som fötts i Sverige eller som har svensk bakgrund. Jag tror att några av dessa tjejer kan gå långt inom fotbollen, om de vill. Jag tycker dock reporterns slutsats är värdelös och bevis på att densamma inte kan räkna! En invandrartjej i det svenska laget och tre i det tyska innebär att Sverige är mycket bättre! 1/9.5 miljoner är % mycket "bättre" än 3/80 miljoner! Framförallt ska en förbundskapten välja det bästa möjliga laget och inte ge sig in i leken att vara så kallat politiskt korrekt! Ett dåligt reportage i dagens DN sport.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar