onsdag 17 juli 2013

Dax att skrota staten?

Vem vårdar varumärket Sverige?
Det är idag Sveriges riksdag som ansvarar för vård av vårt varumärke Sverige. Hur tycker du det går? Vad tycker du varumärket Sverige står för? Vad tror du de som känner till varumärket i Nigeria tänker? Vad tror du kineser i Shanghai, som har någon uppfattning, tycker? Vad tror du amerikaner i Dallas, USA (som har någon kunskap om Sverige) tycker? Nobel, är det riksdagens årliga projekt? Nej. Idrottsprestationer, är det riksdagens förtjänst? Lite. Framgångsrikt företagande Ericsson, Volvo, Medivir, Oasmia, OddMolly etc, är det riksdagens förtjänst? Lite. Framförallt är våra framgångar och misslyckanden kopplade till hur kommuner hanterar sina uppdrag där barnomsorg, skola och fritidsverksamhet är grundläggande hygienfaktorer. Om riksdagen för det mesta, men inte i skattefrågor,  ägnar väldigt stor del av sin tid åt att anpassa EU lag in i svensk lag, behövs riksdagen? Om de dessutom enbart ska försöka fördela bidrag mellan olika verksamheter, behövs riksdagen? Räcker det inte om vi förstärker SKL, Sveriges Kommuner och Landsting och lägger varumärkesansvaret för Sverige där? Det är väl summan av Sveriges kommuner som är Sverige eller? I dagens UNT ledare skrivs att staten mår finansiellt bra men att det svenska folket är situationen bekymmersam. Om man dessutom lägger till att väldigt, väldigt många kommuner i urbaniseringens bakvatten går uruselt ekonomiskt kan man undra hur Sverige mår! Är Sverige statens räkenskaper eller innehåll och inriktning i våra kommuner?
http://www.unt.se/ledare/lag-risk-for-bostadsbubbla-2510664.aspx

Är staten & EU ansvariga för våra lagar?
EU och Sveriges riksdag sätter ramarna/reglerna för vårt samhällsspel. Ramarna kallas lagar. Jag tycker dagens DN ledare är lite intressant att de kallar politikens oförmåga att skyndsamt utreda och uppdatera faktumet att Sverige, mot EU rätten, tillämpat dubbelbeskattning i skattemål....för "skandalöst". Hur svårt kan det vara att  ha kvar "böter" för mindre brott och kraftigt öka straffen för grova skattebrott?
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/i-strid-med-rattskanslan/

Är det polisen som är ordningsmakt?
Hanne Kjöller, ledarskribent på DN, ondgör sig idag över en kvinnlig polis som enligt henne brukat övervåld. Kjöller skriver ofta intressanta och provocerande artiklar. Det gillar jag. Den här gången tycker jag dock hon tydligt exemplifierar hur snäv en annans beskrivning av "verkligheten" kan vara. Hur kan hon missa att skriva något ord om att mannen håller i hunden och uppenbarligen inte släpper trots starka uppmaningar att göra det. Förstår inte Kjöller relationen mellan en polishund och dess polis? Förstår inte Kjöller hur mycket pengar vi skattebetalare betalar för att träna upp duktiga polishundar? Allt han behövde göra, även om han var full, var att släppa greppet. Har han ett eget ansvar? Verkligheten är i betraktarens ögon och de flesta av oss reagerar på instinkt om vi hamnar i svåra och trängda situationer. Så även en vältränad polis. Vi är trots allt människor och inte maskiner.
http://www.dn.se/ledare/signerat/batongen-bara-till-lans/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar