torsdag 18 juli 2013

Verklighet & visioner

Hur byggs framgång?
Svaret är i grunden enkelt. Genom bra utbildning och hårt arbete i en miljö där det lönar sig att vara duktig och en bra lagkamrat. De största framgångarna inom idrotten, näringslivet, vetenskapen osv bygger också på att man gör något annorlunda och tänker samt gör på nya sätt. Man bryter helt enkelt gamla mönster. Om man gör som man tidigare gjort så blir det som förr.

Är politik och politiskt ledarskap annorlunda? Självklart inte. Jag tycker som Calmfors att det är bra med politiskt obundna ekonomiska råd som fristående kan göra det jobbigare för en sittande regering att använda våra skattepengar idiotiskt. Framförallt bra med "second opinions" från experter i en värld som inte styrs av experter. Samtidigt kan det bli löjligt och dyrt om även en svensk oberoende utvärderingsgrupp ska ha en OECD grupp som ska granska den svenska oberoende granskningsgruppen..........

Även om jag gillar tanken med liknande oberoende granskningsgrupper är det viktigt att förstå att ekonomi inte är någon absolut vetenskap. Alla människor upplever verkligheten olika och stora historiska ledare har brunnit för en vision. För att bygga nytt kan man inte tänka i gamla banor. Hur tror du människor skolade i gammeltänk kan värdera nytänkande politiska vägval? Tror du gårdagens och dagens metoder kommer att hjälpa oss mot fortsatt välstånd? Det tror inte jag.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/stark-finanspolitiska-radet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar