tisdag 13 augusti 2013

Integritet & miljökrav

Allt är inte som du ser
Just nu går en bra film på bio som heter "Now you see me" med bland andra Morgan Freeman och Michael Cain. C den! Den handlar om trolleri, illusioner och rättvisa. Lite tramsig kärleksinslag får du stå ut med men i övrigt en mycket bra film. Grunden för det som är framgångsrikt idag går nästan alltid att finna för många år sedan. Så är det. Inte minst Centerpartiets förra ideprogram var kraftfullt och fungerade både bland partiets medlemmar och bland allt fler väljare. I det var C ett tydligt pragmatiskt parti med den politiska spetsen kopplad till företagsamhet, miljöansvar, landsbygdsutveckling, decentralisering och försvar av den personliga integriteten. Det fungerar även idag. Den delade regeringsmakten gjorde "bara" medborgarkommunikationen inom dessa områden allt för urvattnad. Det är pinsamt att se KD representanter föra fram åtgärdsförslag kopplade till försvar av den personliga integriteten. Det är i sig bra men jag hittar inget om det i deras politiska program. Jag har aldrig hört någon av deras ledande företrädare tydligt stå på den personliga integritetens sida. Var är Cs förslag på riksnivå? Vill minnas att det en gång fanns två C rikspolitiker som kraftigt profilerade sig inom integritetsomdet.... C rörelsen är trovärdiga försvarare av den personliga integriteten. Personligen är det den enda fråga som jag varit ute och demonstrerat om.  Försvaret av den personliga integriteten är av avgörande betydelse för en sund demokrati.
http://www.dn.se/debatt/bromsa-handeln-med-var-personliga-integritet/

Utveckling och egen beslutsmakt
Attefall, bostadsminister, verkar mer och mer vara ute på hal is. Självklart ska kommuner få ställa högre miljökrav än en miniminivå som riks eller EU fattat beslut om. Frågan är inte oproblematisk men om en plats vill ställa högre krav och driva en positiv utveckling måste det vara möjligt. Lär av Californien.

Det är löjligt att jämföra bostadsbyggmarknaden med biltillverningsmarknaden. Det gör regeringens utredare. Utvecklingen inom bilindustrin går mycket snabbare eftersom konkurrensen är stenhård. Det vinner miljöarbetet på. Konkurrensen är inte tillräcklig på bostadsbyggarmarknaden. Byggare kan fortsatt bygga större delar av bostäder standardiserat och fortsatt tvingas använda bästa möjliga ventilationssystem, uppvärmningssystem etc. I Uppsala har vi t ex fått igenom viktiga extra miljöförbättringsåtgärder kopplat till byggandet om ett nytt temaparksområde och handelsområde som kallas Fullerö park. Utan de extra miljöinsatserna i det projektet hade Centerpartiet inte stöttat
detsamma trots att vi har godkännande av en temaparksetablering som ett vallöfte. Attefall! Tänk om!
http://www.dn.se/sthlm/regeringen-vill-stoppa-miljovanliga-byggen/
http://www.unt.se/uppsala/vi-kan-inte-saga-ja-till-hela-planen-2544721.aspx

7 kommentarer:

  1. "..en gång fanns två C rikspolitiker.."
    Som alla andra politiker som inte följer partipiskan förvisas dessa till källaren.

    Om du brinner för personlig integritet finns bara ett politiskt parti, Pirat Partiet.
    Inget annat parti integritet på agendan ända upp i parti ledningen.
    Det är bara Pirat Partiet som dessutom talade sanning om FRA lagen och den ändamålsglidningen som skedde, de trodde dock inte att den skulle gå så långt redan under 1 år som den gjorde.
    Och inga var gladare än Alliansen och socialmoderaterna.

    SvaraRadera
  2. Delar inte din syn. Inte minst sedan mitt heltidsengagemang som folkrepresentant har lärt mig att partier som är enfrågeorienterade endast kan få rollen som demokratiska lobbyister. För att kunna påverka på riktigt krävs en heltäckande politik. Det är också då man tvingas inse hur svårt det är att få ihop ett politiskt program när olikabintressen ska vägas mot varandra. C är fortsatt ett klokt val för människor som tycker att den personliga integriteten är viktig.

    Det jag lärt mig bl a kopplat till FRA frågan är att vi måste vara mycket bättre på att följa vad som är påväg fram inom EUs kvarnar. FRA debatten kom för sent då Sverige sedan länge förväntades leva upp till saker som beslutats på Europeisk nivå.

    "Partipiska" handlar i praktiken om att inget parti ensamt bestämmer något i Uppsala, i Sverige eller inom EU. Då krävs ständiga kompromissförhandlingar där inte alla kommunfullmäktigeledamöter, riksdagsledamöter etc ingår runt förhandlingsborden mellan dem som försöker få fram en majoritet. När en kompromiss och en majoritet uppnåtts måste den hedras för att vår demokrati ska ha någon kraft. Vi ska vara glada över att inget parti har ensam majoritet.

    SvaraRadera
  3. Såg du Piratpartiets replik på DN då?

    http://www.dn.se/debatt/kd-forslag-om-integritet-saknar-trovardighet/

    Och visst har du en poäng i att ett parti som vill ha möjlighet att "påverka på riktigt" bör ha ett mer heltäckande program, men samtidigt skriver du ju att man som makthavare får räkna med att kompromissa. Och då är ju problemet att man som väljare inte vet VAD partiet man just röstat på kommer kompromissa bort.

    Just det VET man vad det gäller Piratpartiet. De kommer kohandla med alla andra frågor, men aldrig vika sig i integritetsfrågor. Och det är en styrka, inte en svaghet.

    Det man som väljare får avgöra är om personlig integritet är viktig nog att välja en lila valsedel. Alternativet till personlig integritet står ju ofta mellan 100 kronors extra skattesänkning eller 100 kronors extra bidrag... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min värld är inte så enkel att jag kan välja ett parti utifrån en väldigt viktig fråga. Jag har valt ett parti inom vilket jag vet att jag har många systrar och bröder som delar min kamp för den personliga integriteten och demokratin. Jag har också valt ett parti som förstår hur viktigt vårt näringslivsklimat är, att landsbygden också är central för vårt hållbara välstånd samt att makten ska så nära dig och mig som möjligt. En röst på C är den bästa om man vill komma så långt som möjligt inom dessa frågor. Särskilt om C får rollen som Integritetsminister ; )

      Radera
  4. Piratpartiets syn och inställning till integritetsfrågor är i och för sig bra. Man kan inte vara nog så motvalls mot den kontrollerande utvecklingen.

    Man går ju inte minst extremistkrafter till mötes när man anpassar det demokratiska samhälls systemet till extrema skyddsåtgärder. Vilket ofta är målsättningen med extremist handlingarna från början.

    USA förefaller ofta gå i fällan på det viset att man trycker gaspedalen i botten och spöar upp alla till höger och vänster när man känner sig hotade. Vilket gör dem tacksamma att manipulera och utnyttja för olika syften. Vilket förstås ofta är otacksamt enligt usa's sätt att se det. Eftersom man i många fall inte har haft onda avsikter. Det råkar bara bli effekten av handlingarna. Konflikt föder konflikt och kommunistjuntor föder ofta militärjuntor liksom religiösa fundamentalistjuntor också tenderar att föda militärjuntor. Och ofta finns usa med någonstans i de här sammanhangen. Mer eller mindre mot sin vilja.

    Och vi andra bombarderas med förhållningar, kontrollreglementen och inskränkningar. Vilket försämrar vår liberala demokrati.

    Piratpartiet är ett intressant alternativ för EU valet. Men riksdagsvalet? Nej allvarligt talat, det blir ett 0,1 procentparti eller liknande. Och hur skall man kunna veta vad de kompromissar om? Allting. Det blir ju goddag yxskaft. Då är det bättre med ett parti inne i smeten som ändå försöker hävda någorlunda skapliga värderingar så mycket som det går. (Men jag håller med om att alla partier måste kompromissa, och vi som väljare kan inte påverka detta mer än marginellt. Det är parlamentarismens ena svaghet. Att motverka detta är nästan omöjligt. Direktomröstningar bland väljarna i olika frågor löpande är en metod. Men även det kan bara fungera på marginalen. Kompromissen är nödvändig i de flesta sammanhang när man har olika människor omkring sig.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många kloka synpunkter. Bl a att PP återigen kan vara ett EP-valsalternativ om man tycker att integritetsfrågan är viktig och i övrigt inte bryr sig om vilka andra i parlamentet de väljer att rösta med i olika frågor.

      Radera
    2. PP är väl det mest EU kritiska partiet som vi har chansen att rösta på i eu-valet så vitt som jag kan förstå. Alla andra, såväl miljöparti som V tycks vara mindre kritiska numera.

      (Jag bortser då från SD av naturliga orsaker, de är väl helt mot EU vad jag tror mig förstå).

      Radera