tisdag 6 augusti 2013

Skadlig maktkoncentration

Konkurrensens mantra
Igen och igen och igen finns gott om Borgerliga politiker som talar om värdet av konkurrens och mångfald. Jag är inget undantag. Sund konkurrens och mångfald är berikande och är en förutsättning för en plats som vill erbjuda sina invånare en generellt hög levnadsstandard. Välstånd kommer inte från himlen. Luther hade i minst ett avseende rätt och det är att välstånd skapas genom hårt arbete. Förhoppningsvis arbetsinsatser som satsas på områden där man/vi kan vara konkurrenskraftiga.

Uppsala Nya Tidning (UNT) köper UppsalaTidningen (UT)
Media kallas ofta den tredje statsmakten. Helt klart är att media har väldigt mycket påverkan på hur människor uppfattar världen, ett tillstånd i ett land, ett tillstånd i en kommun och enskilda människor. Med tanke på den makten är det inte bara dåligt utan även utvecklingsfientligt om det inte finns konkurrens även mellan media. Att UNT köper UT är affärsmässigt lätt att förstå. En konkurrent försvinner och alla annonsörer som vill använda gammeltidning för att försöka nå kunder har plötsligt endast en kanal mot möjliga kunder. För Uppsalas näringsliv, i synnerhet mindre företagare, och för kommunen är denna maktkoncentration samhällsekonomiskt mycket dålig.  Kan inte liknande förvärv, som i praktiken leder mot lokala annonsmonopol, överklagas till Konkurrensverket? Den beskrivning av affären som finns i bifogad länk är inte lätt att förstå....
http://www.unt.se/ekonomi/unt-koper-uppsalatidningen-2534361.aspx

Runt hörnet
Oavsett bidrag eller hjälpinsatser så borde pengar aldrig satsas på projekt som inte långsiktigt kan bidra till tillväxtmöjligheter. Visst är det intressant att utredaren som analyserat effekten av 36 miljarders bidrag till landsbygden anser att alla pengar endast haft kortsiktigt lokalt och därigenom nationellt värde. Vad lär vi av det?
http://www.dn.se/ledare/signerat/kortvarig-forstroelse-pa-landet/

På radion idag kunde vi också ta del av fakta om brottslingars återfall i brott trots massiva och dyra stöd/behandlingsinsatser. Återfallen ansågs vara starkt kopplade till att de efter behandlingen släpps fria utan någon form av särskild kontakt eller stöd. Eftersom de bland de långtidsarbetslösa ofta är sämst meriterade leder det till onödiga återfall efter att massiva mängder skattepengar försökt vända den enskildas negativa situation. Är vi överlag för kortsiktiga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar