lördag 24 augusti 2013

Tråkigt skådespel

Vem lyckas?
Det är ett tråkigt skådespel vi nu bevittnar när Arbetsförmedlingens Generaldirektör kämpar för sin heder och för ett desperat försök för att få sitta kvar på ett av statens nuvarande viktigaste uppdrag. Som jag skrivit för länge sedan är hon körd på denna befattning. Skälen är många. Inte minst för att av regeringen givna förutsättningar inte är lätta att skapa bättre resultat utifrån. Att göra mer av något som fungerar dåligt blir bara mer av det dåliga. Att sätta hårdare tryck på en icke konkurrensutsatt verksamhet innebär garanterat hårt motstånd från personer som inte vill tänka annorlunda, som inte vill jobba hårdare och som inte gillar chefen. Framgångsrikt ledarskap är svårt. Personligen tror jag att en kraftig reform av Arbetsförmedlingen där icke statliga aktörer i huvudsak på provision arbetar med nischat stöd till människor som vill ha eller som måste jobba. D v s en kraftig reduktion av Dagens Arbetsförmedling (AF) och en AF som är betydligt bättre än idag på att slänga ut tjänsteleverantörer som fuskar eller levererar dålig kvalitet.  Vad tycker du?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17346002.ab

En sak vet vi. Under 15 år till är denna generaldirektör garanterad hög lön och förmåner. Så är det att var generaldirektör. Självklart får hon nu sparken eftersom styrelsen vill ha någon annan. Jag hoppas att hon kan göra ordentlig nytta på något annat uppdrag och inte bara rulla tummarna i femton år för de 30.000.000 kronor som hon minst kostar oss under perioden.

Faktumet att Bermudez-Svankvist sprattlar som hon gör bedömer jag som unikt i svensk historia. Om styrelsen uttryckt sitt missnöje och vill ersätta en ledare. Då ställer man sin plats till förfogande och söker nya vägar. Varför störa regeringen när dom har kräftskiva på Harpsund?


2 kommentarer:

  1. Ganska suveränt skriven bloggpost. Men just det faktum att styrelsen är kritisk till henne måste inte innebära att det är hon som är mest dålig. Faktiskt kan styrelsen vara det. Troligaste är nog emmellertid att det finns så mycket organisatoriskt och strukturellt problematiskt inom AF att man behöver göra väldigt mycket. Och att hon som avgående fortfarande kan bidra med en del.

    Jag tänker lite på sveriges ulandsbistånd också, där vi har andra ministrar och ansvar. Med annan personal som känner sig trampade på fötterna. Den här typen av gnäll från personal kan tyda på att chefen egentligen är alldeles rätt ute. Men har fel resurser eller befoganden. Samtidigt så kan förstås personalen ha en del rätt.

    Jag uppfattar att du ungefär tycker samma sak och det glädjer mig. Något måste göras åt AF, och det har man inte gjort bara för man flyttat på generaldirektören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror vi tycker rätt lika kopplat till dessa frågor/utmaningar.

      Radera