fredag 2 augusti 2013

UNT svar & härlig energi

Ungdomsengagemang
Vilken underbar dag. Både till innehåll och vädret. Hela dagen har jag jobbat med energiska och duktiga ungdomar/unga vuxna. Framförallt med Fredsveckans sommarjobbare men också med ett besök av elever från Princeton universitet i USA. Det är ett av världens högst rankade universitet och det märktes på elevernas engagemang och nyfikenhet. Kul dag hittills helt enkelt.

Brev till UNTs ledare

Jag tycker det är förolämpande av UNTs ledare att antyda att Gatu- och samhällsmiljönämnden inte bryr sig om kommunens medborgare. Nämnden lägger ner mycket tid på att inom givna ekonomiska ramar klara av att utveckla och förvalta kommunens offentliga rum. Jag tycker också att det är konstigt och anmärkningsvärt att UNTs moderator för kommentarer till artikeln, om att var tredje lampa släcks, inte tagit in två av mina inlägg där jag bl a är kritisk mot UNTs hantering av ärendet och där jag efterlyser konkreta andra förslag på besparingar.

Jag anser att journalister och ledarskribenter har en central roll i vårt demokratiska samhälle. Jag anser också att de ska ta ett större kvalitetsansvar för det som skrivs. Vid flera tillfällen har UNTs ledare gått på osakliga personangrepp och t o m anklagat mig för att vara som en diktator. UNTs ledare får skriva vad den vill men ni måste också tåla att jag får bemöta det ni skriver. Som tur är kan ni inte censurera mina synpunkter på min egen blogg.Om jag upplevs ta ledarredaktionens sätt att formulera sig som personangrepp ska det sättas i ljuset av en rad, ur mitt perspektiv, anmärkningsvärda och felaktiga artiklar. Uppenbarligen hotar jag någon agenda som ledarredaktionen har.

Sakligt tar Gatu- och samhällsmiljönämnden (GSN) sitt ansvar genom att skyndsamt vidta möjliga åtgärder för att försöka undvika att överskrida de ekonomiska ramar som folket, via Kommunfullmäktige, givit. Om inte nämnder och styrelser agerar på det viset sätter de sig över Kommunfullmäktige.

Varje nämnd har ett eget ansvar för sitt ansvarsområde. Det innebär att varje nämnd inom sina verksamheter måste skära på kostnader eller öka intäkterna om ramarna som Kommunfullmäktige givit inte kan hållas. Om en nämnd vill höja avgifter krävs oftast stöd från Kommunfullmäktige. I samband med att GSN fick den negativa prognosen fattade nämnden beslut om omedelbara möjliga besparingar och ställde tydliga krav på att till nästa nämnd få många förslag på kostnadsbesparingar och intäktsökningar. Nästa nämnd kommer förhoppningsvis åter fatta ett enigt beslut om åtgärder som gör att vi kan få nämndens ekonomi i balans.

Jag har pratat med flera personer som känner oro över att var tredje kommunal gatulampa har släckts och jag har största respekt för deras oro. När nämnden kan fatta nya beslut är jag övertygad om att hela kommunens belysning kommer att lysa under våra mörka perioder som stundar.

12 kommentarer:

  1. Jag tycker inte längre att du är en lustig prick vi skrattar åt över middagsbordet. Det du nu gjort, släckt gatubelysninga; är en samhällsfara och de olyckor som inträffar som följd är ditt fel. Din inkompetens är hårresande, utom kontroll; ni måste tappat fattning och förstånd fullständigt. Vissa övergångställ och korsningar är kolsvarta. Förstår du inte hur det kommer sluta? Samt att den mörka staden drabbar de i redan utsatta områden hårdare, i synnerhet kvinnor som inte tös gå ut. Du har med din svårslaget arroganta okunskap, kringskurit människor frihet. Skäms du inte?

    SvaraRadera
  2. Ett konkret förslag är att sluta med oansvariga skattesänkningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En enig nämnd, alla partier som är representerade i nämnden, har i maj utifrån förslag från tjänstemännen fattat beslutet att bl a släcka var tredje gatulampa. Alla partier i Nämnden! Inom kort är det nämnd igen och sannolikheten är stor att en enig nämnd då fattar beslut om att allt möjligt ljus åter kommer att lysa. Andra besparingar tar över eftersom sommarens ljusa tid är över och allt möjligt ljus behövs för att så många som möjligt ska känna sig trygga.

      Kalle Boman, du tycks ju anse att du är klokare än en enig Nämnd. Jag föreslår att du engagerar dig politiskt så får Uppsalaborna ta del av din klokhet och du får lära dig att vi som är politiker ständigt ställs inför svåra avvägningar.

      Det är olyckligt att det på vissa platser blivit orimligt mörkt på grund av beslutet att släcka var tredje lampa. Ingen i nämnden vill några medborgare illa. Samtidigt har vi ett ansvar att inte överkonsumera välfärd på kommande generationers bekostnad.

      Radera
    2. Jag och väldigt många uppsalabor är av allt att döma klokare än nämnden. Jag hade använt matematik, räknat plus och minus så budgeten går ihop, höjt skatten om det behövs (plogningen i vintras var förövrigt en katastrof). Men aldrig under några omständigheter släkt gatlamporna. Saknar du insikt i hur allvarligt det är så ska du inte vara ansvarig. Du och din nämnd borde kanske hitta på något annat att göra innan någon skadar sig på allvar.

      Radera
    3. Gå med i ett parti och dela med dig av din klokhet och din förmåga att skapa breda majoriteter runt förslag. Bara att du antyder att Nämnden skulle vilja medborgarna illa är dumt. Självklart vill vi inte det. Snöröjning under svåra förhållanden är inte så enkelt som du verkar tro. Det är dessutom underleverantörer som åtagit sig att utföra snöröjningen med en fastställd kvalitet som vissa inte uppfyllt. Därför tvistar vi med en av dessa underleverantörer.

      Radera
    4. Nu tror jag inte att du vill oss medborgare illa, jag ifrågasätter din kompetens; sänka skatten och släcka lamporna är ett uppenbart symtom. Men å andra sidan bor nog inte dina väljare i områden som drabbas särskilt hårt av neddragningar. Så jag är övertygad om att du inte bryr dig. För det är ju uppenbart att du saknar insikt i hur extrem allvarligt det är att släcka lamporna, det förstår en tvååring; är det mörkt ser man inget. Så frågan, vart är pengarna? Är du för stolt för att erkänna att du gjort bort dig?

      Radera
    5. Jag har aldrig haft problem att erkänna om jag haft fel eller att ändra mig om nya fakta talar för alternativa lösningar.

      Vem är du att värdera min, övriga Nämndens eller våra duktiga tjänstemäns kompetens?

      Som jag sagt tidigare tycker jag du ska försöka få ett politiskt uppdrag och därigenom försöka få andra politiker, en majoritet, att tycka som du i olika frågor.

      Vilka drifts och underhållsansvar som finns inom Gatu och samhällsmiljönämnden föreslår du att vi drar ner på? Andra förslag på kostnadsanpassningar inom samma nämnd?

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Stefan, nu är det så att man inte behöver vara politiker för att förstå att det är mycket farligt att släcka gatubelysningen. Saknar du och din nämnd insikt i det så ifrågasätter jag er duglighet i kraft av erfarenhet och kunskap om att man inte ser något när det är mörkt. Det är paradoxalt eftersom följande står att läsa på hemsidan "dels genom att var tredje lampa släcks helt. Konsekvensen av åtgärderna är att många kommer att uppleva att det blir mörkare att det kan kännas otryggt. Även trafiksäkerheten försämras sannolikt [...]" http://www.uppsala.se/sv/Nyhetsarkiv/Nyheter-Boende-miljo-trafik/Besparingar-inom-gatuunderhallet/

    Åter till huvudfrågan, vart är pengarna; tog dom bara slut en dag, ingick det i budgeten att släcka eller har ni räknat fel? Detta måste du kunna svara på som ansvarig.
    Jag hade höjt skatten och garanterat invånarnas säkerhet i trafiken och trygghet i grannskapet. Samt att barnen kan vara ute och leka, och inte tvingas sitta inne eftersom det är kolsvart ute kring husen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svenska sommaren är ljus. Sommaren 2013 har varit särskilt ljus. Några timmar per natt har varit mörka de senaste veckorna. På vissa platser har mer än var tredje lampa varit nedsläckt. Det har inte varit bra. Särskilt inte mot slutet av augusti när det blir allt mörkare. Därför har nu nämnden tänt möjlig belysning och andra besparingar tar över.

      Som tidigare föreslår jag att du engagerar dig politiskt. Om du får förmånen att sitta vid makten får vi se hur enkelt du anser det vara att väga mellan olika vägval. Nästan alltid blir några förbannade oavsett vad det gäller.

      Radera
  6. Det enklaste är att höja skatten, så är allt löst med belysningen.

    SvaraRadera