lördag 28 september 2013

Sjukt måste helas

Ständiga förbättringar
De flesta människor och organisationer som vill överleva och vara framgångsrika, i jämförelse med andra, jobbar hårdare och klarar ständigt att förändra sig för att möta den nya värld vi varje morgon vaknar upp till. Ständiga förändringar och förbättringar är avgörande för den som vill vara bland vinnare.

Ena dagen känns det som att Ericsson äntligen kan börja ge stor avkastning till sargade aktieägare, andra dagen dyker nya konkurrenter upp på bolagets huvudmarknad. Blir aktieägarna återigen besvikna? Våra viktiga och världsledande företag måste våga ompröva och ställa om oftare. Lär av misslyckanden som Facit och Nokia.
http://www.di.se/artiklar/2013/9/27/jatten-ska-slass-mot-ericsson/

Ena dagen får miljö och klimatutmaningarna huvudrubriker. Dagen efter tar kortsiktiga intressen över. Men visst kan Sverige tjäna mycket på att leda omställningen även om just vår klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv är "felräkningspengar"? Sverige kan och ska leda delar av den tekniska utvecklingen mot hållbarhet.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/temperaturen-hojs/

Ena dagen skär vi i sjukvårdskostnaderna eftersom de i takt med en ökande livslängd blir allt högre. Några dagar senare satsar vi ännu mer på sjukvården. Samtidigt är det sannolikt genom att ändra sjukvårdens arbetssätt som de stora förbättringarna kan uppnås. Både ur ett behandlings och kostnadsperspektiv. Organisera sjukvården smartare och satsa mer på förebyggande hälsovård!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nu-okar-vi-anslagen-till-varden_8561946.svd

Ena dagen inser vi att invandringen är nödvändig för att förnya oss, för att bli mer företagsamma och för att klara av en allt äldre befolkning. Dagen efter brottas vi med en misslyckad integrationspolitik som tydligt manifesterar sig i hög arbetslöshet, upplopp, bilbränder och en växande organiserad brottslighet. Att vi svenskar tycks mindre främlingsfientliga än många i andra Europeiska länder är bra. Men det är fortfarande väldigt många som på hemmaplan är främlingsfientliga och som söker farliga vägar framåt. De inkluderar många "nysvenskar". Bättre integrationspolitik!
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ljuset-i-morkret_8561942.svd

Politik handlar om att vilja förbättra mot något idealtillstånd som varje parti står för. Vissa vill att alla ska få behålla de mesta av lönen och själv styra hur de använder pengarna. Andra tycker att vi ska skattas ihjäl så att politiker ska bestämma mer. Vissa tycker att alla ska ha det lika dåligt. Andra tycker att de som utbildar sig och jobbar hårt gärna får tjäna mycket mer än andra osv. Visst handlar ditt val i valtider om mer eller mindre till sjukvården MEN det är klokt att försöka ta reda på vilken målbild olika partier har för framtidens samhälle, om de får bestämma. Också klokt att försöka
bedöma hur bra olika partier kan samarbeta om framtidsbilden starkt skiljer sig. Visst har både C och FP en liberal grundinställning. Men vad innebär det att C ser en hållbar framtid där vi rikt klarar oss på förnyelsebara energislag medan FP ser en framtid med många nya kärnkraftverk? Livet är inte enkelt. Men det är kul om du låter det vara kul. Gör du det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar