onsdag 2 oktober 2013

Bäst i världen för äldre

Allt bättre
Varje dag hittar någon något misstag som gjorts inom omsorgen och vården. Självklart är det inte bra, eller acceptabelt, att enskilda människor far illa pga dåligt mänskligt bemötande från vissa. Självklart finns det olämpliga medarbetare inom omsorgen och vården precis som inom alla andra verksamhetsområden. Det innebär dock inte att kvaliteten generellt är 1) sämre än förr 2) sämre än i jämförbara kommuner eller länder. Det mesta har bara blivit bättre och bättre inom omsorgen och vården i förhållande till förr. Nu har också Sverige rankats som det bästa landet i världen att leva i om man klassas som äldre! Bäst i världen! Det kanske förtjänar lite större rubriker för att balansera de få oacceptabla övergreppen som sker. Rankingen är gjord av organisationen Help Age International som driver ett åldersindex. Malin Ekmark på TT har gått ut med detta viktiga budskap till oss svenskar. Allt är relativt!

Igår besökte jag en mycket imponerande mammografiavdelning. Imponerande hur de jobbar med både förebyggande och skadebotning kopplat till kvinnor med risk för eller utvecklad bröstcancer. Som jag tolkade det blir allt ständigt bättre. Bättre metoder för att tidigt identifiera risker. Bättre metoder och läkemedel för att rädda utsatta kvinnor. Bättre proteser för kvinnor som tvingas ta bort bröst osv. Bättre! Inte sämre!

Idag har jag åter varit i sjukvårdsklädsel och jobbat på ett vårdboende för äldre. Hjälpt de äldre ur sängarna, hjälpt till med duschning, suttit med på rond, hjälpt till med maten, pratat med flera av de äldre och många av personalen om hur de trivs och vilka förbättringsmöjligheter de ser. Jämfört med för t ex tjugo år sedan har det blivit bättre! Inte sämre! Det tål att upprepas att Sveriges +60 rankats som de som generellt har det bäst bland världens äldre! Den stora frågan är hur denna positiva position ska kunna försvaras utan att det blir på bekostnad av att alla blir sämre. Kan försvaret handla om något annat än att fler måste jobba och fler företag måste växa och skapa fler jobb i Sverige? Hur svårt kan det vara?

2 kommentarer:

  1. http://veckomagasinet.com/projekt-hyper-isand-av-studenter/#respond

    SvaraRadera
  2. ? Är lösningen och lyckan kopplad till konsumtion?

    SvaraRadera