torsdag 10 oktober 2013

En ny tid

Förnekelsen
Vi befinner oss i en ny tid. Problemet är att det politiska ledarskapet inte inser det eller är oförmöget att snabbare ställa om samhällsekonomierna för att hållbart luta sig mot lokal tjänsteproduktion, lokalt skattade nättjänster och lokalt producerad förnyelsebar energi. Dagens ekonomiska system lever på övertid. Alla med insikt i makro och mikroekonomi måste bakom förnekelsen och kortsiktiga egenintressen inse att nuvarande system kommer att rämna. 

Några som förstår börjar prata
Den mycket stora banken HSBCs chefekonom, Stephen King, vågar konstigt nog tala i klartext. Kejsaren är naken! Det nuvarande ekonomiska systemet är ohållbart. Två unga och framgångsrika fondförvaltare, Didner & Gerge, kliver åt sidan. IndustriKapitals huvudägare (riskkapitalbolag) undviker skatt på över en halvmiljard för att skatteverket inte skickat information till honom om grunderna för dom innan domen föll. Några av dem som har stor insikt i dagens globala ekonomiska världssituation ser om sina hus mer än förr. Om Stephen Kings neggobudskap är i närheten av hur det blir har han ett passande namn eftersom skräckförfattaren nr 1 heter lika.

Ekonomierna i väst har under flera år kraftigt dopats genom att sedelpressarna gått
varma i västvärlden. Det leder till att priset på pengar blir billigt. Det kan vara intressant om det omsattes i ökade produktionsförmåga eller många nya jobb. Det gördet inte. Inte i väst. Vissa, mycket få, enskilda individer blir ofantligt förmögna men samhälle efter samhälle håller på att tappa greppet och faller sönder (västvärlden & Mellanöstern). I dagens Di görs liknelser med 1500-talets Spanien där stulet guld gjorde att ledning och folket blev lata och slutade anstränga sig hårt för att skapa riktigt och bestående värde. Det spanska väldet föll samman. Billiga pengar är ofta farliga. Nu är det också så att det endast är de redan rika och ekonomiskt trovärdiga offentliga organisationer som kan utnyttja de riktigt billiga pengarna. Övriga får fortfarande låna mycket dyrare för att t ex banker ska fylla sina skattkistor. Väldigt många medelklassare är kraftigt belånade och nyttjar flitigt kortkrediter. Väldigt många människor är fortfarande beroende av försörjningsstöd antingen för att de inte anses kunna arbeta, hittar arbete eller för att deras jobbersättning inte räcker till. 

Internationella valutafonden (IMF) konstaterade i sin senaste rapport "att saker och ting är på väg att ljusna, om det inte är på väg att bli värre". ...IMF ber om att USAs enorma tryckande av sedlar inte får ett abrupt slut men inser att det inte kan fortsätta som nu. Trots att den historiskt nya föreslagna riksbankschefen (Jannet Yellen och hon är kvinna) anses vara en duva måste sedelpressarna sluta att gå så fort! Det är ohållbart att dopa ekonomierna för länge. Till sist blir den som dopar sig avslöjad.

Låt oss ställa om till en hållbar tjänste och nätekonomi som drivs av förnyelsebar energi! Vi kan! Vi vill! Vi vågar! Det går för sakta! Fler reformer tack! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar