söndag 10 november 2013

Försvara demokratin & strukturomvandling

Nu räcker det
Våra demokratier behöver utvecklas och bli mer tidsenliga men de måste också försvaras. Underrättelseverksamhet är viktig i försvaret av demokratin och för bland annat skyddet av våra företags immaterialrätter. Samtidigt måste nu betydligt fler hjälpa till att kräva stopp för en generell massövervakning och registrering av befolkningen utan reglerade former för individuell spaning och jakt på terrorister och brottslingar, inklusive spioner. Europas ledande måste sluta gömma sig bakom varandra och ta ansvar för att den oacceptabla massövervakningsutvecklingen stoppas! Gör om och gör rätt! Som Wolodarski skriver i dagens DN "Demokratier behöver skydda sig och signalspaning ska kunna bedrivas. Men det måste ske med större begränsningar och ett bättre mått av insyn och kontroll än i dag".
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-miljoner-till-forsvarets-signalspaning/
http://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-folkvalda-aker-pa-safari-i-det-slutna-landet/


På vissa offentliga platser anser jag det dock mycket berättigat att öka allmänhetens skydd genom kameraövervakning. T ex på platser där många människor rör sig och där riskerna är stora för brottslig verksamhet tycker jag övervakningskameror är berättigade. Det är t ex för mig obegripligt att vi hittills inte lyckats få upp fler övervakningskameror på Uppsala Resecentrum trots att både Polisen och Kommunen framfört många viktiga argument för att vi just på en sådan plats påtagligt bättre kan förebygga och lösa brott om kameraövervakning finns. En stor skillnad mellan hemlig generell nätövervakning och kameraövervakning är att kameraövervakningen annonseras och är i sitt förebyggande syfte synlig. Vad tycker du om kameraövervakning på t ex resecentrum och stora torg?

Anpassning eller död
Återigen sker stora förändringar för handeln. Allt fler konsumenter handlar kläder, assesoarer, elektronik och t o m möbler över nätet. I samtal med bl a affärerna i centrala Uppsala har jag lyft detta faktum och föreslagit gemensamma ansträngningar för att möta denna utveckling utan att det innebär att de flesta butiker, förutom livsmedelsbutiker, läggs ner. Kanske är det precis som på landsbygden inte möjligt att klara utmaningen. Varför ska konsumenter välja att köpa produkter för +20% kostnader om man har alternativet att säkert köpa det man vill ha på nätet och sedan få det hemskickat eller själv hämtar paketen på en postcentral? De som vill att en butik ska erbjuda mer än överlevnad måste sannolikt tänka nytt för att klara utmaningen. Inte minst i Uppsalas trafikmönster syns denna förändring genom att budföretagens ordrar kopplat till näthandel ständigt ökar. Vad tror du krävs för att butiker i stadsmiljö ska överleva?
http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/undvik-fallor-nar-du-handlar-over-internet/
http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/maria-crofts-jag-vill-inte-langre-bidra-till-butiksdoden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar