tisdag 26 november 2013

Höghus & skuldberg

Flygplatsen hämmar bostadsbyggandet
Bromma flygplats i Stockholm hämmar utan tvekan kommunens möjligheter att möta den stora efterfrågan på bostäder. Frågan är hur länge Bromma flygplats finns kvar. Säkerligen vill många i Stockholm avveckla flygplatsen och istället stötta en central flygplats i Uppsala. Självklart är en central flygplats i Uppsala en lika dum placering som i Bromma. Intressant att de i Bromma tycks få bygga nya höghus i anslutning till flygplatsen. Innebär det att staten även kan tillåta oss i Uppsala att bygga höga vackra hus i Uppsalas norra delar? Det brukar Försvaret inte ge sitt stöd för....
http://www.dn.se/sthlm/fritt-fram-for-hogre-hus-runt-bromma/

Den som är satt i skuld är icke fri
När Sverige var konkursmässigt i början av 90-talet, och Centerpartiet hjälpte Socialdemokraterna att rädda svensk ekonomi, myntade Göran Persson begreppet "den som är satt i skuld är icke fri". Så är det. Det är klokt att inte skuldsätta sig för mycket då det gör en enskild, ett bolag, en kommun eller en stat mycket sårbar. Svenskarna fick lära sig det på 90-talet. Greker, portugiser, ukrainare, spanjorer, fransmän Med flera får lära sig det nu. Det gäller även en kommun som Uppsala. När en kommun t ex bygger arenor innebär det att skuldsättningsgraden ökar samtidigt som behovet av drifts och underhållsanslag också ökar. Om man erbjuder t ex ett bolag en borgen så som för egen skuld innebär det också att skuldsättningsgraden ökar.

Precis som för enskilda människor finns gott om bolag och offentliga verksamheter som tänker för kortsiktigt när räntan är låg. Låg ränta, idag har vi historiskt låga räntor, innebär att den som anses ekonomiskt trovärdig kan låna pengar billigt. Det är dock ett bedrägligt synsätt då räntan ständigt ändras i en ständigt föränderlig värld. Det som är billigt i år kan vara väldigt dyrt om fem år. En idrottsarena har förhoppningsvis en avskrivningstid på runt 40 år. Förutsatt att anläggningen amorteras av under perioden. I spel med stora pengar är det viktigt att tänka hållbart. Även i det lilla är det viktigt att inte leva över sin betalningsförmåga.

Väldigt många svenskar har idag en farligt hög skuldsättning. Det är bl a därför som Riksbanken bråkar med regeringen om räntan. Riksbanken och IMF känner en stor oro över den svenska skuldsättningsgraden. Prisnivåerna på bostäder i Sveriges tillväxtorter är på historiskt höga nivåer. Tidigare har det alltid slutat med baksmälla. Allt för många svenskar hamnar också i konsumtionsskuldfällor. Inte minst på grund av de bedrägliga sms-lånen. Skuldsanering är aldrig något roligt. Det som var kortsiktigt kul kommer under lång tid surt tillbaka. Hur stor skuld har kreditgivarna i att människor hamnar i omöjliga skuldsituationer? Är det inte rimligt att skuldgivarna får ta ett mycket större ansvar än idag om de beviljar krediter till ekonomiskt mycket svaga personer eller verksamheter?
http://www.dn.se/ekonomi/utredare-skriv-av-skulder-efter-15-ar/
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-riksbanken-har-blivit-en-stat-i-staten/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar