tisdag 5 november 2013

Inte som tänkt

Problemen hopar sig
En efter en kliver personer som vanligtvis sjunger marknadsekonomins lovsång fram och bekänner att mångfaldsreformerna inom skola, vård och omsorg har brister som måste åtgärdas. I vart fall om man inte vill ha en återgång till EN skola som ska försöka erbjuda exakt samma form av utbildning till alla. Du som följt min blogg och du som tagit del av mina motioner inom Centerpartiet vet att jag sedan länge föreslagit korrigeringar av det som blivit dåligt när ideologi snabbt har drivit fram alternativ som inte varit långsiktigt seriösa. Vilka var det som drev fram nuvarande ramverk som öppnade upp för det oacceptabla?

Som centerpartist vill jag vara för långsiktigt hållbara lösningar som löser viktiga frågor som t ex våra barn och ungdomars utbildning. Jag är definitivt för en mångfald av certifierade producenter av skattefinansierade tjänster. Jag är för att invånarna ska ha valmöjligheter. Det innebär framförallt rätten att välja bort om man är missnöjd och den rätten är viktig för att driva fram kvalitetsförbättringar.

Det är ofta det inte blir som tänkt! När det blir så får man inte vara ideologiskt förblindad och korrigera fel under galgen. Det är inte seriöst. Peter Malmquist, känd aktieanalytiker, tycker också att det blivit fel i skolsystemet. Han är långt ifrån ensam. Vem av oss, förutom de få som tjänat miljarder på kortsiktig skolspekulation, tycker att våra skattepengar ska användas på ett ekonomiskt oansvarigt sätt? Gör du det?
http://www.dn.se/debatt/sa-kan-beklagliga-konkurser-i-gymnasieskolan-stoppas/

Vetenskapliga landvinningar
Inom vetenskapen är det ofta som de största upptäckterna har gjorts genom tvärvetenskapliga projekt eller av misstag. Även inom den metodiskt noggranna vetenskapen blir det inte som tänkt. Hypotes efter hypotes får förkastas och helt plötsligt händer ett misstag som leder till något riktigt stort. Visste du att det hände något riktigt stort i Uppsalas vetenskapliga värld i somras? Ett forskarlag, under ledning av Maria Strömme, uppfann av misstag något som tidigare ansetts omöjligt att uppfinna. Det du! Det nya materialet kommer att förändra världen. Dess användningsområden är mycket intressanta och om de kombineras med bra affärskunnande kommer nya stora förmögenheter skapas. Återigen händer stora saker i Uppsala. Inte alltid medvetet. Upsalite är värt att lägga på minnet. Namnet bygger på Uppsala. Om Upsalite går att skala i produktionsledet hoppas jag Uppsala har en ny stor lokal och välbetalande arbetsgivare på G! Människor som kommer på liknande saker och som lyckas vara med och kommersialisera dem tycker jag är värda stor framgång.
http://en.wikipedia.org/wiki/Upsalite
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3742360.ece


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar