måndag 4 november 2013

Kvinnor inger hopp

Ny tid kräver nya lösningar
Telemedicin i stor omfattning var inte möjligt för trettio år sedan. För trettio år sedan var stora delar av Europa fast i Sovjetunionens mörker. För trettio år sedan var Kina och det kinesiska folket bland de fattigaste i världen. För trettio år sedan var inte Europa i närheten så berikat med nya invånare från Afrika, Mellan Östern, Central och Sydamerika samt Asien som idag. Den billiga energiförbrukningen blir allt svårare att säkra. För trettio år sedan fanns inte en användarvänlig åtkomst till Internet. För trettio år sedan hade inte alla invånare mobiltelefoner och många mobil anslutning till smartphones och bärbara datorer. För trettio år sedan fanns inte alla användarvänliga generella och slutna, och lätt tillgängliga, nätverksforum som idag osv. Vi lever i en ny tid. Den som är klok ställer om för att klara konkurrensen och för att utnyttja den nya tidens möjligheter. Kan det vara så att män har svårare än kvinnor att tänka nytt? Att riva gamla sätt att jobba på, som byggdes upp utifrån en verklighet som inte längre finns, kan väl inte vara fel? Att bygga nya arbetssystem som utnyttjar dagens möjligheter kan väl inte vara fel?

Mindre konfrontation 
Är kvinnor mindre benägna än män att hamna i konflikter? Kan det ha något med testosteron och östrogen att göra? Inom näringslivet talades i samband med Internets omvälvande och populära marknadsinträde om behovet att bygga om sin affärsverksamhet utifrån ett "blankt papper". Business process reengineering drog in många miljarder i intäkter till konsultbolag som skulle hjälpa till att rita på pappret. För att enkelt beskriva hysterin som rådde innan IT kraschen 2000 lyckades några bli löjligt förmögna på att börsintroducera verksamheter som istort endast producerade hemsidor....

Ja tiderna förändras. Förändringarna jämfört med år 1983 är enorma. Hur mycket har våra samhällsstödjande verksamheter förändrats sedan 1983? Hur mycket och hur tror du våra samhällsstödjande verksamheter måste förändras för att t ex stödja våra växande företag bättre och för att hålla ihop ett samhälle med allt färre arbetande som ska stötta allt fler +80 åringar som inte kan eller har svårt att klara sig själva? Återigen, kan det vara så att kvinnor generellt lämpar sig bättre än män att tänka nytt och att riva det gamla för att skapa det nödvändiga nya?

Galenskapen stoppades
USAs Boston the-partyrörelse är för att citera finansministern stundtals "idiotisk". Nyligen höll de på att driva världen mot en finansiell härdsmälta p g a politiska konflikter mellan Republikaner och Demokrater. Trots att "partyrörelsen" haft kvinnliga mediala härförare i form av t ex Draken Sarah Palin var det tydligen kloka kvinnor som räddade oss från den senaste risken för global finansiell härdsmälta. Framförallt var det den republikanske senatorn Susan Collins, som tog initiativet till en nödvändig kompromiss, är värd respekt. Bra jobbat!
http://www.dn.se/ledare/kolumner/hoppet-star-till-kvinnorna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar