torsdag 21 november 2013

Kvotering, tiggeri & EU

En ägarfråga!
Det är politiskt trams att hota med kvoteringslagstiftning, initialt kopplat till kön, till toppjobb! Flera gånger har jag bloggat om det kloka med att blanda kvinnor och män men även olika kulturella erfarenheter i en ledningsgrupp och i styrelser. Valberedningar och bolagsstämmor som inte förstår det gör sina ägare en otjänst. Samtidigt ska ägaren själv få bestämma hur man gör! Allt annat anser jag vara fel! Om en förening, ett parti, en myndighet eller ett bolag endast har kvinnor på alla ledande poster är dess valberedning och högsta beslutande församling dålig på att bygga kompletterande lag som kan leverera största värde kopplat till ägarens uppdrag. Om Stefan Persson vill kan han ersätta sonen som VD för H&M och ersätta med någon duglig kvinna. Pia Rudengren som skrivit under dagens, ur min synvinkel, feltänkande artikel är en mycket bra kandidat. Om man börjar gå kvoteringsvägen måste den då inte fullföljas? Måste vi inte efter könskvotering också börja kvotera in funktionshindrade, Iranier, kurder, somalier, irakier, Syrier, afghaner, finländare osv. Istället för att ropa efter kvotering bör det offentliga använda sin ägarmakt och ge alla valberedningar i kommuner, landsting och statliga verksamheter tydliga riktlinjer om att bemanna upp styrelser och ledningsgrupper som representerar mångfald! Vad väntar vi på?
http://www.dn.se/debatt/hog-tid-att-konskvotera-for-bolagens-och-landets-basta/

När är tiden mogen?
Både i Uppsala och i riksmedier har jag talat om att situationen med fattiga tiggare från Östeuropa inte är acceptabla. Jag har varit tydlig med att det självklart är enskilda tragedier men att det måste vara varje enskilt EU medlemslands ansvar att ge alla sina invånare en rimlig lägsta levnadsnivå. När Uppsala kommunledning besökte Bryssel frågade jag löpande om hur EU byråkratin tar i denna fråga eftersom vi inte har handlingsutrymme ute i länderna eller i kommunen. Det enda svar jag fick var att frågan är svår..... Som alltid finns människor som blir upprörda av något andra säger. Lite intressant dock att nu FP tycker precis det jag framfört om tiggeri och ansvaret för sina egna medborgare. Lotta Edholm, FP Sthlm, var mycket tydlig. Nu kanske tiden är rätt för att det ska vara mindre uppseendeväckande att säga sanningar.
http://www.dn.se/sthlm/rumaniens-regering-ar-en-skammens-regering/

EU samarbetet mycket viktigt
Idag släpptes tydligen Centerpartiets valplattform till Europaparlamentsvalet. Det lanserades i Sverigesradio som att Centerpartiet är mer negativa till EU. Det stämmer inte alls!! Vi är för ett starkare men smalare Europasamarbete. Det innebär t ex ett stärkt samarbete för att miljö och klimatfrågorna tas på större allvar. Att integritetsfrågorna tas på större allvar och att skyddet för den personliga integriteten och offentlighetsprincipen nu börjar vinna terräng istället för att förlora. Att flyktingansvaret tas på allvar och ansvaret fördelas rimligt mellan medlemsländerna. Att vi och produkter/tjänster enkelt kan röra oss inom unionen etc. Ett starkt EU är viktigt för det fredsbevarande arbetet men också för att balansera krafter som Kina, USA, Ryssland, Indien m.fl. "ETT SMALARE MEN VASSARE EU" innebär att vi vill avveckla så mycket som möjligt av det EU inte ska ägna sig åt. T ex om snus ska få säljas eller ej i Sverige.
http://www.centerpartiet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar