torsdag 14 november 2013

Rädda demokratin

Spelar mina val någon roll?
Idag kommer regeringen att avslå överklaganden på Försvarets önskemål att dela fasta kostnader för flygfältet med kommersiella intressen. Regeringen har med andra ord fattat beslut i en fråga där de själva borde anses jäviga. Eftersom överklagan handlar om miljö och hälsoperspektiv känns det rimligt att frågan ska avgöras av en oberoende instans. Kanske EU hade kunnat fylla en mer opartisk och objektiv domarroll? Det tråkigaste med beslutsprocessen runt denna fråga, som är stor i Uppsala, är att den debatteras och förhandlas bakom stängda dörrar eftersom Alliansen använder sig av en samrådsberedning kopplad till Statsrådsberedningen. Är det viktigt att väljarna får en bättre förståelse för olikheter mellan även Allianspartier? Personligen tycker jag det är viktigt med öppna debatter även mellan Allianspartier i frågor där kompromisser är svårköpta. Då blir ju skillnaderna tydliga och människor som t ex bryr sig om människors hälsa och vår närmiljö och miljö istort förstår bättre att det är klokt att lägga sin röst på C om man inte vill rösta vänster.
http://www.unt.se/debatt/regeringen-sager-ja-till-civilflyg-pa-arna-2698818.aspx

Om nu regeringen och Försvaret vill göra det möjligt med kommersiellt civilflyg på Ärna så måste de också kraftigt skjuta till pengar för nödvändiga infrastrukturförbättringar så att inte ett eventuellt kommersiellt flyg leder till stora trafikinfarkter i ett centralt Uppsala där "peak" tiderna redan är mycket besvärande. Jag ser fram mot att staten via Trafikverket garanterar finansiering av tågstationer i Bergsbrunna och Vänge. Kraftiga förbättringar vid Uppsalas in och utfarter som t ex väg 55 vid Flogsta/Stenhagen. Om inte regeringen står för kostnaderna, vem ska då göra det?
http://www.unt.se/uppsala/kritik-mot-beskedet-i-barby-hage-2701034.aspx

Enkla jobben
Tycker inte Centerpartiet i Uppsala att det är viktigt med fler lokala enkla jobbmöjligheter? Visst gör vi det och visst är vi mycket positivt inställda till företagande. Samtidigt måste vi som grundligt ska sätta in sig i beslutsärenden väga många olika intressen mot varandra. Bl a balansera sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarhetsperspektiv. Märkligt att regeringens debattutspel i dagens UNT enbart fokuserade på ekonomiska perspektiv.

I Centerpartiets fall har vi godkänt planer i Fullerö, med påtagligt negativa miljökonsekvenser om planerna förverkligas, för att Vikingaparken är bra för besöksnäringen och då många enkla och eftertraktade jobb kan skapas. Vi hoppas att den planen blir verklighet men några fler enkla jobb kopplade till en civil flygverksamhet i Uppsala city är en osund väg framåt. Det är inte en hållbar väg framåt. Uppenbart finns många människor som inte bryr sig om alla människor som direkt kommer att få en kraftigt försämrad närmiljö, sämre hälsoutveckling och kraftigt försämrade trafikrörelser.


2 kommentarer:

  1. Det är rätt beslut att säga nej Stefan!

    Förklara gärna för mig varför det är så mycket lögner ute om Ärna? Exempel; Mohamed Hassans påstående om att Arlanda är överbelastat. Arlanda har 3 landningsbanor. Heathrow och LAX har 2 stycken. Det landar fler plan per timme på dessa flygplatser än Arlanda. Varför dessa lögner?

    Du har vunnit min röst i Uppsala i och med detta. Uppsala behöver inte Ärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anton! Tack för dina värmande ord! Som alltid finns det gott om olika intressen i vårt samhälle. Politiken ska i den bästa av världar återspegla det och förhoppningsvis under fredliga former bygga kompromisser som samlar majoriteter. Oftast tror jag inte det rör sig om lögner utan om kunskapsbrist. Självklart kan Arlanda utnyttjas mycket mer i sin nuvarande utformning. Om jag är rätt informerad har de dessutom även möjligheten att bygga ut ytterligare en bana där. Därutöver finns redan andra civila flygfält som kan öka sin kapacitet i Mälardalen. T ex i Västerås och i Skavsta. Då kanske deras kommuninvånare skulle slippa lägga en massa kommunala skattepengar på att täcka de flygplatsernas förluster........

      Radera