söndag 17 november 2013

Skatteflykt & trafikvett

Varför betala mer skatt än nödvändigt?
Hur många människor betalar gärna mer skatt in till ett svart hål än nödvändigt? Jag tror det är väldigt få. Lars Nyberg, bl a fd Teliaboss, som under förödmjukande omständigheter tvingades lämna Telia har nu flytt Sverige och skrivit sig i Portugal. Ett Portugal där han slipper betala många miljoner i skatt jämfört med i Sverige. Portugiserna marknadsför självklart denna möjlighet mot förmögna svenskar. Hur skulle du själv göra om du kan tjäna säg 3 miljoner per år på att flytta till Portugal? Om man nu får göra så inom EU varför kan vi inte göra det i Sverige? T ex att kommunerna får särbehandla pensionärer och erbjuda dem särskilda skattevillkor. Det är ingen lätt ekvation och fungerar nog bara för de förmögna....
http://www.di.se/artiklar/2013/11/15/lars-nyberg-lamnar-landet/

Personligen valde jag efter att ha bott runt om i världen att flytta till Uppsala igen trots högre skatt än i t ex Täby där jag bodde tidigare. Var skatten avgörande? Inte alls även om jag ogillar att den är så hög, och att landstinget höjer den. Det jag gillar är närheten till mina närmaste och käraste. Om jag valde att bo i Portugals lyxiga delar skulle jag inte ha min morfar, mina föräldrar, mina syskon, mina barn och mina vänner runt hörnet. Jag skulle vara tvungen att vara i mitt älskade Sverige hemligt för att officiellt inte vara här så ofta att jag inte skulle slippa den högre skatten. Nej, för mig är närheten till mina närmaste värt mycket. Eftersom Nyberg börjat om som småbarnspappa tillsammans med en kinesiska är kanske Portugal en bra ny plats att bygga huvudbo på. Även om det är ännu längre bort från Kina. Tycker du att kommunerna ska kunna konkurrera om de rikaste pensionärerna och bjuda över varandra för att ge dem ännu bättre räkmackor?

Bildårar
Hänsyn till varandra är viktigt för en väl fungerande trafikmiljö. Tyvärr har något gått snett i Uppsala då vi som bilister beter oss extremt egoistiskt i jämförelse med andra platser där jag varit bilist som i t ex Tokyo och Stockholm. I dagens gammel UNT kan du läsa ett bra och roligt kåseri om bilistbeteendet i Uppsala skriven av den omtyckte Jackie Sjödin.

Mixade lag
I samma gammeltidning kan du också läsa ett perspektiv i jämställdhetsfrågan skrivet av debattören och samhällsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Han undrar bl a om uppdelningen mellan dam och herridrott försvinner.... Det jag framförallt undrar är när mixlag blir något stort inom idrotten. Skulle onekligen bli intressant att se vilka lag och kulturer som bäst skulle prestera med mixade fotbollslag. Då skulle strategi och taktik tvingas till nya nivåer. Det skulle vara intressant och sannolikt bra för hela samhällsutvecklingen. Vad tycker du?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar