måndag 30 december 2013

Grunden för välståndet

Uppsala kan ännu bättre
Mälardalen är Sveriges ekonomiska centrum och Stockholm dess kraftigaste motor. Inom Mälardalen finns förutom Stockholm ytterligare en kommun som kan spela en ännu större roll som tillväxtmotor för Mälardalens nordliga delar. Det är Uppsala kommun. Den industriella historiken finns. Världsledande kunnande finns inom framtidsbranscher på våra universitet. Vi har en kritisk massa av företagare och företag inom de branscher som anses växa mest och som har högst förädlingsvärde. IT/Kommunikation, Hälsa och Miljöteknik/Energisystem. Ett väl fungerande, växande och ständigt föränderligt näringsliv är helt avgörande för en plats positiva välståndsutveckling. Ett starkt lokalt näringsliv innebär i en demokrati även att övriga samhället blir starkare. Tillsammans med näringslivet och våra universitet har Uppsala bestämt hur vi mäter framgång eller misslyckanden kopplat till näringslivsutveckling. Vi har valt att använda fem (5) externa mätningar (omfattande och allmänt accepterade mätningar) som korg för hur bra just Uppsala är. Vi har också beslutat att vi jämför oss med 33 jämförbara kommuner. Det innebär t ex att inte en kommun som i huvudsak är en sovplats för arbetspendlare eller en mindre kommun i ett glesbygdsområde är relevant att jämföra med. På kort tid har vi förbättrat oss kraftigt i dessa mätningar. Vi är idag näst bästa kommun bland 34. Genom att fortsätta det metodiska näringslivsutvecklingsarbetet kan vi definitivt bli bäst. För att bli bäst krävs ett fortsatt starkt politiskt engagemang och att serviceattityden bland kommunens medarbetare betydligt förbättras. Centerpartiet i Uppsala tänker fortsätta att verka för att vi lyckas om vi får invånarnas förtroende att leda kommunen även efter valet 2014. Ett ännu starkare Uppsala gynnar hela nord Uppland, södra Dalarna och södra Gävle. Det är bra med två starka tillväxtkrafter i Mälardalen.
http://www.unt.se/debatt/vi-maste-bli-bast-2768013.aspx

Sänkt skattetryck
Svenska medborgare är bland dem i världen som har det bäst. I synnerhet om vi jämför dem som har det relativt sämst. Så vill jag att det ska fortsätta att vara. En allt äldre befolkning är för den enskilde och hennes nära positivt. Samtidigt oroas allt fler politiker, samhällsvetare och ekonomer av den kostnadsutveckling som en allt äldre befolkning befaras innebära om alla ska fortsätta att få minst dagens samhällsstöd.

Jag tror inte Svensk konkurrensförmåga klarar av att vi fortsätter att ha världens högsta skatter. Det finns ingen lag som säger att ett land måste ha bland världens högsta skatter för att skapa ett hållbart och generellt välståndssamhälle. Det som skapar välståndet är ett starkt näringsliv, att många invånare jobbar, och jobbar hårt, och att all verksamhet ständigt jobbar med produktivitets och effektivitetsförbättringar. Genom att pressa produktiviteten och effektiviteten genom sänkt skattetryck har vi möjligen lite utrymme för små höjningar i framtiden om äldreutvecklingen blir så kostsam som vissa tror. Personligen tror jag Sverige skulle utvecklas starkare om vi kan hamna i mitten bland länders skatteuttag. Det är inte bäst att vara "bäst" i alla jämförelser.
http://www.unt.se/ekonomi/svenska-skatter-inte-langre-hogst-2776526.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar