fredag 20 december 2013

Paradigmskifte

Jordens resurser ändliga
Igår hade jag en mycket givande lunch med en infödd Uppsalabo. Han är inte bara engagerad i Uppsalas positiva utveckling utan också i människans möjligheter att överleva i en värld där antalet människor exploderat, och fortsätter att växa, och där alla vill ha minst en genomsnittlig svensks levnadsvillkor. Det är givetvis inte hållbart i en värld med begränsade naturresurser och där naturlagarna gör det omöjligt. Det är bara förnekelse och löjligt att tro eller påstå något annat. I vårt samtal enades vi om att kortsiktigheten är vår tids största gissel.

Inte minst utifrån gårdagens lunchsamtal tror jag att de av oss som accepterar att jordens resurser är begränsade, och som är beredda att offra lite idag för att även kommande generationer ska kunna få det bra, måste bryta ett felaktigt statustänkande. Tidigare och även idag upplevs det som status att vältra sig i lyx och överflöd. Se på mig! Jag har fem bilar, två lägenheter, sex hus, åtta pälsar, kan åka varje helg och shoppa i Milano eller NY..... Den egna självkänslan räcker inte. Yttre symboler för att visa omvärlden hur fantastisk man är behövs. "That's pitty" som amerikanerna skulle säga. På många sätt är dagens konsumtionshysteriska samhälle beroende av liknande osäkra människors behov av att ständigt hävda sig genom prylar. Jag hoppas att vi kan hjälpas åt att ändra statustänkandet och ge status till dem som förtjänar den. Dvs människor som tänker på fler än sig själva och möjligen sina närmaste. Människor som tänker på kommande generationer och som i handling visar det genom att inte leva i överflöd och genom att använda sitt kändisskap eller sin rikedom även till allmännyttiga insatser.

Istället för att media har listor över vilka som tjänar mest, vilka som köpte det största huset, vilka som har störst förmögenheter osv vill jag att vi inser att det är ett ohållbart statustänkande. Istället bör media ha listor över vilka som i absoluta tal och relativt sin intjäningsförmåga skänker mest till välbehövande och forskning, vilka som bor klimatsmartast, vilka som transporterar sig miljösmartast, vilka som lägger mest egen ideell tid på att stötta andra människors utveckling etc. Det är osunt och absolut inte hållbart att se överflöd som status!

Olämpligt
I dagens UNT tycker jag det fanns mycket olämpliga inslag i en artikel om Sverigedemokraterna i länet. Sverigedemokraterna marknadsförs genom att beskriva dem som än det ena och än det andra. Bl a beskrivs deras oförmåga att behålla politiska representanter. SD har framgångar. Många människor (fler än de som säger sig vilja rösta på FP och C) tycker att de lyfter fram reella problem som måste tas på större allvar. Vi lever i en demokrati och demokratin inkluderar även SD oavsett vad man tycker om deras ensidiga problemanalys och populism. Jag tycker det var mycket olämpligt att hänga ut en påstådd SD politikers bostad på en stor bild. I kombination med att hans namn angavs.  Vilket är det allmännas värde av en liknande publicering? Jag tycker det är ett irrelevant inslag i reportaget som på ett oacceptabelt sätt kränker personens rätt till rimlig integritet och det utsätter honom, och även hans familj, i värsta fall också för fara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar