lördag 11 januari 2014

Ersättningar & "splittring"

Ersättning till kommunledningen

Är det inte märkligt att de som enligt kommunallagen inte har något ansvar ändå tjänar mycket mer än dem som har ansvaret, de i majoritet, och som i princip jobbar jämt? Inom nästan alla verksamheter är de som har mest ansvar och som jobbar hårdast de som också tjänar mest.

Tidningen Dagens Samhälle har gjort en sammanställning över löneskillnaderna mellan de kommunala toppcheferna och toppolitikernas arvoden. I snitt tjänar kommuncheferna 40 procent mer, enligt tidningens granskning.

I Uppsala räcker inte 40% skillnad på långa vägar. Kommunstyrelsens ordförande tjänar 68 300 kronor i månaden. Samtidigt tjänar Uppsalas stadsdirektör 122 000 kronor i månaden - nästan 80 procent mer än vad kommunstyrelsens ordförande erhåller per månad. Är det rimligt?
http://www.unt.se/uppsala/loneskillnader-bland-kommunens-hojdare-2792098.aspx
http://www.dagenssamhalle.se/loneligan

Varför är politiken ett undantag avseende hur ersättningar sätts i en organisation (om vi bortser ifrån rikspolitikernas orimliga fallskärmsupplägg och långa ledighet)? Man kan också undra varför politiker tjänar lika mycket, om de har samma typ av uppdrag, trots att alla har så väldigt olika kunskaper, erfarenheter och arbetsförmåga som invånarna får del av. Är inte det konstigt?

Ett heltidsarvode som inkluderar allt
Om jag bortser från faktumet att jag kan upplevas tala i egen sak tycker jag definitivt att det finns problem kopplat till ersättningar till ledande politiker. Ett delproblem tycker jag är att en politiker utöver sitt förväntade heltidsuppdrag, för t ex Enköpings kommun, samtidigt kan ägna sig åt krävande partiaktiviteter, regionala aktiviteter och riksuppdrag som ger ytterligare ersättningar. Om det anses värdefullt för uppdraget bör det naturligt inkluderas i grundersättningen. Bland riksdagsledamöter är det dessutom inte ovanligt att de samtidigt som de lyfter fulla riksdagsarvoden och förmåner, för heltidsuppdrag, samtidigt jobbar för fullt med privata och avlönade karriärer. Om uppdragen anses så enkla kan vi med fördel kraftigt minska antalet folkrepresentanter och istället kraftigt höja ersättningarna men kräva 100% fokus på att politikerna företräder folket.

Splittrad allians
Hörde rykten om att media i Uppsala påstår att C spräcker alliansen kopplat till ett kommunstyrelseärende om att externt upphandla allt eller delar av kommunens IT stöd. C anser också att upphandlingsvägen är en bra väg att gå men det vi förhandlar om (beslutsmötet har inte ägt rum än) är beslutsformerna kopplade till det stora upphandlingsprojektet som kommer att påverkar alla delar av kommunen och dess förmåga att serva invånarna. C anser att ett så stort och komplicerat ärende fortsatt måste styras av politiken i ett brett politiskt forum. Inte delegeras till tjänstemännen eftersom det är politikerna, särskilt de i majoritet, som är ansvariga för att kommunen förvaltas och utvecklas så bra som möjligt. Det är politiker som beställer uppdrag. Det är politiker som ska säkra kloka beslut och det ska vara politiker som fattar de stora och kraftigt påverkande besluten. Det anser C är ett ansvarsfullt förvaltande av väljarnas förtroende. Det är politikerna som är ansvariga även om de tjänar mindre än tjänstemännen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar