fredag 3 januari 2014

Frihetssträvan & socialt ansvarstagande

Var Jante"lagen" bara av ondo?

Kulturella särdrag
Sverige är unikt, på många sätt. Det Sverige vi idag känner är produkten av generationers kulturella särdrag, närheten till naturen, flit för att överleva i ett tufft boendeklimat, ett starkt civilsamhälle (särskilt idrottsrörelsen, fackföreningsrörelserna och tidigare starka bygdeföreningar). Det som särskilt utmärker oss svenskar är vårt behov av individuell frihet kombinerat med ett socialt
ansvarstagande för andra. Ett socialt ansvarstagande för andra som i sig innebär mer individuell frihet åt alla.

Frihetsambitioner och socialt ansvarstagande sedan länge
Frihetstörsten och det kollektiva sociala ansvarstagandet är inget som Socialdemokraterna hittade på, det är en del av vår kultur sedan länge. Socialdemokraterna bara förstärkte, på ett smart sätt, och institutionaliserade/offentlighetsbyggde svenskarnas sociala ansvarskänsla och strävade efter individuell frihet för alla, inte bara för de starka och dem som ärver välstånd. Att S länge förknippats med en makalös svensk välståndsökning beror i huvudsak på den historiska tiden där välståndet ökade massivt inom hela västvärlden oavsett regimer. Att Sverige också undvek krig under 1900-talet hjälpte självfallet också till.

C och S
Ur det frihetliga och ansvarstagande perspektivet är det inte konstigt att S och Centerpartiet politiskt
kunnat samarbeta. Partierna samarbetade i en tid då S var så starka att de var sig själv nock och vägrade att dela den direkta makten med någon. Det kostade på för C att vara stödparti utan att få formell del av statsmakten. Som stödparti har C flera gånger varit med att rädda svensk ekonomi, något som inte alltid uppskattas av folket. Sossarnas för starka tid är över. Men de kommer att vara en stark politiskt kraft några år till. Och sannolikt en politiskt ödmjukare sådan.

Centerpartiet var under lång tid väldigt starka i landets kommuner. En styrka som avtagit i takt med Sveriges kraftiga urbanisering (att människor flyttar till städerna).  Centerpartiet kan resa sig igen, likt fågel Fenix, genom att även i städerna applicera traditionella C värden. För Cs framtid, och inte minst för en hållbar landsbygd, är städerna centrala. Om nyliberalismen inom C kraftigt marginaliseras kan vi lyckas.

Människovärdet
Min ideologiska bas är pragmatiskt socialliberal. Det innebär bl a att jag vill att jag och alla mina medmänniskor ska ha stor individuell frihet och att vi som svenskar tar ett gemensamt ansvar för ett grundläggande socialt kontrakt som omfattar alla. Den som tycker att alla människor har samma människovärde borde tycka att detta är en självklarhet. Jante"lagen" ses ofta, inte minst av mig själv, som något negativt. Men en positiv effekt av Jante"lagen" var att inga medborgare, förutom kungafamiljen, hade rättigheter som andra saknade. Därför förlorade adeln sina tidigare rättigheter. Jante"lagens" avundsjuka drag är dock destruktiva.

Förändringar
De senaste fyrtio åren har svenskar rest runt om i världen som aldrig förr. Mer och längre än Vikingarna. De senaste fyrtio åren har Sverige aldrig varit i närheten av så kraftig invandring. Hur tror du det påverkar många generationers starkt utvecklade frihetsideal och respekten för det kollektiva sociala ansvaret? Istället för att debattera högre eller lägre skatter bör partierna tydligt redogöra för vad de tycker det sociala kontraktet ska innehålla! Då blir debatten konkretare. Då blir det tydligare att även dagens nivåer är oförsvarliga om inte allt fler bland totala antalet invånare är självförsörjande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar