tisdag 14 januari 2014

Hat, bitterhet, elakhet & kärlek

Hat, bitterhet och elakhet

Varifrån kommer hat, bitterhet och elakhet? Vissa tror nog och tycker att det är en konsekvens av någon form av funktionsbegränsning som gör att en människa hamnar i lägen där hat, bitterhet och elakhet tar över i en människas relationer med andra. Andra säger att det har att göra med vad en person har utsatts för och att de upplevda kränkningarna inte kan släppas utan känslorna får styra och de omsätts i hat, bitterhet och elakhet. Mandela hade kunnat välja vägen mot ett liv fyllt av hat, bitterhet och hämndbegär, han var klokare än så. Hans klokhet innebar både att han själv fick ett bättre liv och att han konstruktivt kunde bidra till att många människor fått det bättre.

Som tur är träffar jag inte många människor som fyllts av hat, bitterhet och elakhet. Dock träffar jag några sådana personer ibland. Min slutsats blir att det är människor som är mycket besvikna över sitt eget liv och att de inte lyckats med det de tycker att de har förtjänat. Därför agerar de avundsjukt och tragiskt mot andra på ett sätt som bara förlöjligar dem själva och får andra att uppfatta dem som tragiska. Är det inte märkligt att liknande personer finns i dagens Sverige där alla idag, relativt sett, har det mycket bra? Är det en negativ konsekvens av vissas Janteuppfostran?
Är dessa destruktiva människor i Sverige vanligare bland dem som fick stå ut med 1962 års läroplan som definierade historieundervisningens syfte som att förhindra "Självgodhet och oberättigad känsla av egen och det egna folkets förträfflighet"?

Kärleken är störst. Hat, bitterhet och elakhet kan bara kortsiktigt förstöra och kuva andra. Det går inte att bygga en stabil och bärande samhällsgrund på andra värden än lika respekt för alla människor, acceptans för olikheter och kärlek. Precis som i massor av bok och filmberättelser äger dock ständiga konflikter rum där de goda krafterna tvingas till våld och tråkigheter för att bekämpa de mörka krafter som ständigt utmanar för personliga eller klanintressen. Kärleken är störst. Hur långt tycker du att ett samhälle får gå för att bekämpa hatiska och destruktiva särintressen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar