torsdag 2 januari 2014

Kommunreform?

Blogg 2/1

Är det bra för ett samhälle att växa?
Vad är alternativet? Att försöka matcha en som dör med en nyfödd eller invandrad? Även om ett samhälle skulle lyckas med en sådan matchning, blir inte den demografiska utmaningen övermäktig?

Av alla våra kommuner är det få som har fler som invandrar än utvandrar, fler som föds än som dör och fler som flyttar dit från andra delar av Sverige än som flyttar ut. Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat genomgår Sverige Europas snabbaste urbanisering och de flesta kommuner som växer ligger i storstadsregioner. Samtidigt som det blivit vanligare att flytta till ett annat län så bor tre fjärdedelar av de svenskar som fötts i Sverige i det län där de föddes. Bland de få kommuner som växte mellan 2003 och 2012 finns 23 som gjort det enbart på grund av invandring (utländska inflyttade).

Stockholms stad har under samma period vuxit med 123.000 personer. 58.000 invandrade, 53.000 nyfödda och 12.000 inrikes inflyttade. Umeå och Uppsala växer mycket p g a nyfödda. Landskrona, Kristianstad och Eskilstuna växer i väldigt stor utsträckning kopplat till invandring. De platser som växer kraftigt genom inflyttning från andra kommuner är kranskommuner/sovkommuner till attraktiva storstäder. Under perioden representerar invandrare 40% av hela tillväxten av människor i Sverige. I ljuset av det faktumet förstår de flesta att integrationen måste förbättras kraftigt. Det börjar bli hög tid att vi lär mer av USA, Canada och Australien! Att låtsas som att denna kraftiga förändring av Sverige kan lyckas utan en stark integrationstanke tror inte jag är tillräckligt hållbart.

Jag brukar tala om behovet av reformer. Jag tycker att behovet av reformer är stort och jag undrar vad du tycker om några av mina funderingar. Idag undrar jag om det inte är samhällsekonomiskt nödvändigt att genomföra en kommunreform där en bärkraftig kommun måste bebos av fler än t ex 15.000 personer? Kan det vara så att det kommunala utjämningssystemet som introduceras bara skjuter upp en utveckling som inte kan stoppas något?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar