söndag 2 februari 2014

Korruption

Vad vill de dölja?
På radionyheterna får vi återigen höra att bl a EU starkt kritiserar att Sverige tillåter anonyma partibidrag eller att partierna slipper redovisa från vem eller vilka de får partibidrag. Självklart är det en oacceptabel ordning och EUs syn att det främjar korruption på olika sätt är uppenbar. Varför vägrar då vissa partier redovisa detta? Blir i så fall korruptionen tydlig? Anser sig vissa partier helt beroende av dessa mörka pengar?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/partierna-har-skaffat-en-frizon-fran-partibidragslag_7665706.svd

Ett argument som brukar föras fram mot att redovisa bidragen öppet är att partiet vill skydda givaren från represalier.... Vad innebär det? Att det är så korrumperat att t ex Moderater aldrig gör affärer med Socialdemokrater även om offentliga affärer helt ska styras av objektiva kvalitet och bästa pris och inte partibok? Eller att det är farligt i Sverige att våga stå upp för sitt politiska ställningstagande? Oavsett skäl är det oacceptabelt och jag tycker det är fegt att inte våga stå upp för det man som enskild eller organisation gör.

Om det nu är så att t ex Moderaterna får en massa pengar från storföretagen är det ett problem? Kanske, eftersom en majoritet av ägarna kanske inte håller med då frågan inte prövats av bolagsstämman MEN eftersom Socialdemokraterna får en massa stöd från fackorganisationerna är det väl inte konstigt om arbetsgivarperspektivet vill säkra en politisk motkraft? Jag tycker det är hög tid att partibidragen blir tydligt redovisade. De som i hemlighet helgarderar sig får då chansen att visa vilket parti de framförallt föredrar och därför ger mest partibidrag till..... Vad tycker du om att Sverige tillåter denna hemlighet som starkt anses främja korruption?

Att uppföljningsbranschen växer i Sverige är positivt ur många aspekter. Inte minst för att driva offentlig effektivitetsförbättring. Om vi har 50% effektivitetsförbättringsmöjligheter inom vissa verksamheter genom bl a konkurrensutsättning är det helt ok om omkostnaden för att nå dit är 10% av den summan. Dvs 10% som betalar för bättre upphandlingsunderlag! löpande kvalitetsuppföljning och löpande granskningar.
http://www.dn.se/ledare/signerat/snabbt-vaxande-bransch/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar