lördag 8 februari 2014

Lärande & IT säkerhet

Paniken är total
Organisationsförändringar är inte lösningen på de flesta problem. Allt för många chefer och ledare tror, eller låtsas tro, att omorganiseringar ska lösa problem som handlar om annat än om hur en verksamhet är organiserad. Oftast ligger problemen i otydliga mål, motsägelsefulla mål, för många krav som inte handlar om kärnverksamheten eller att enskilda individer inte klarar av att utföra sina uppgifter. Den svenska skolan är ett utmärkt exempel på försöken att skylla upplevda problem på organisatoriska frågor och för att försöka visa handlingskraft, och komma undan kritik, driver man krav på organisationsförändring som om att det löser problemen.

Läs gärna bilaga debattartikel om myten att ett förstatligande av skolan löser skolans större utmaningar. Låt oss inte luras att tro på den vägen utan låt oss ta bort onödig administration och andra icke pedagogiska uppgifter från lärarna. Ge lärarna bättre villkor i form av ännu högre löneutveckling för de duktigaste och mer semester för alla. Förstärk skolklasserna som har elever med funktionshinder med mer stödpersonal. Gör gymnastik obligatoriskt. Och lite annat.. Det är varje enskild rektor och hens lärare som ska lösa bildningsuppdraget. Om vi tar den utgångspunkten har vi snart en skola i världsklass.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kommande-skolutredning-har-stora-brister_8971376.svd

Integritet
Vi lever i informationssamhällets tidevarv. En tid som är fantastisk på många sätt men också farlig ur ett personligt integritetsperspektiv. Alla verksamheter som lagrar känsliga personuppgifter måste säkerställa en hög sekretess och säkerhetsnivå kopplad till den informationen. En kommun, ett landsting och statliga myndigheter hanterar mycket känslig information om invånarna. Vi invånare måste kunna lita på att den informationen är väl skyddad och inte hamnar i orätta händer.

Data, som sammansatt blir information, är kritisk för all verksamhet. Det gäller att alla verksamheter är kloka med hur den informationen samlas, lagras, används och att den part som tekniskt levererar denna infrastruktur klarar av sitt viktiga uppdrag. Tror du att det är bra eller dåligt att en offentlig verksamhet försöker ha egen personal för att klara all teknik och systemfrågor runt informationsbehandling?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stora-brister-i-stockholms-datasystem_8971614.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar