tisdag 11 februari 2014

Misslyckad integration

Det skakar i Rinkeby och Tensta
I morse kunde vi höra på radionyheterna att Polisen i Stockholm kraftigt förstärker sin närvaro i förorterna Rinkeby och Tensta. Problemen med arbetslöshet och brottslighet är stort i områdena. Svensk integrationspolitik måste kraftigt förbättras om vårt behov av arbetskraftsinvandring och vårt ansvarstagande flyktingstöd inte ska leda mot allt större strukturella och sociala konflikter i vårt samhälle. När lokal befolkning intervjuas om läget och om Polisens beslut svarar ungdomarna att fler poliser och inlåsta människor inte kommer att hjälpa. "Det kommer alltid nya"..... "Skolorna måste bli bättre och vi måste få jobb! Bara så kan det bli bättre". Så sant! Hur svårt kan det vara? Var finns den politiska kreativiteten? Om vi inte snart får till en betydligt bättre integrationspolitik kommer de sociala konflikterna i Sverige att öka dramatiskt och främlingsfientliga krafter växa sig allt starkare. Jag vill inte vara med om en sådan negativ utveckling. Vill du?
http://www.unt.se/uppsala/en-god-larare-ar-det-viktigaste-2895505.aspx

Skolan
Våra skolor spelar en central roll i integrationsarbetet. I kombination med någon ny form av "värnplikt" och välfärdsjobb så skulle en förbättrad skola kraftigt kunna bidra till en mycket bättre integration av invandrade från helt andra kulturer än den svenska. Vi behöver positiva och gemensamma mötesplatser där vi blir "vi" istället för "vi och dom".

FP fortsätter att försöka peka på kommunaliseringen som skäl till skolans misslyckande. Ja! Kommunaliseringen genomfördes på ett mycket dåligt sätt och skolan har länge misshandlats. Att börja en process mot ett förstatligande är en mycket dålig väg framåt. Lös de praktiska problemen istället!! Med FPs argumentation om centraliseringens lovord är det väl lika bra att de driver att EU ska ta över den svenska skolan! Med FPs argumentation blir väl det en perfekt likabehandlingsreform i Europa och där skolans primära roll får bli att fostra oss till lydiga Européer...... Det är dax för verkstad i skolan! Staten kan skicka mer pengar för särskilda satsningar i t ex områden som Rinkeby och Tensta. Staten kan ta ett långsiktigt finansieringsansvar för förstelärare. Staten kan öka anslagen för utbyggnaden av bredband på landsbygden. Staten kan skära bort krav som driver administration. Låt oss lösa skolans praktiska problem och inte något annat!
http://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-skyller-skolproblem-pa-kollegor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar