torsdag 20 februari 2014

Motstånd

Demokrati eller något annat?
Churchill uttryckte att demokrati är det bästa samhällsstyrningssystemet tills vi hittar på ett bättre. Möjligen öppnar informationsteknologin till sist former som kan förädla vår demokrati. Idag tillämpar de flesta demokratiskt inriktade länderna representativ demokrati. Det tycker jag är en klok form av demokrati om ett folks representanter vågar ta det ansvaret även i stora och svåra sammanhang och inte då fegar ur sitt representativa ansvar och väljer folkomröstning i sakfrågor. Jag är inte generellt emot folkomröstningar men om man tänker till är tanken med representativ demokrati bl a att våra politiska företrädare ska vara pålästa runt för och nackdelar med att fatta olika beslut. I en folkomröstning törs jag påstå att väldigt många som röstar till mycket stor del gör det med hjärtat och i allt för liten utsträckning med hjärnan. Jag tycker den representativa demokratin är bra men fler engagerade och livserfarna invånare behövs inom politiken för att fler beslut ska bli kloka. Även bland de folkvalda upplever jag ofta att den viktiga balansen mellan hjärta och hjärna saknas.

Respekt för demokratin
I Ukraina och i Thailand kan vi följa hur unga "demokratier" brottas med stora och tragiska konflikter mellan olika maktsfärer. Det är särskilt tragiskt att följa utvecklingen i Ukraina där nu runt 100 personer fått sätta livet till i sin kamp mot korruption och rättvisa val. Det är fruktansvärt och oacceptabelt. I Ukraina tycks ett omfattande valfusk ligga till grund för nuvarande lednings makt. I Thailand tycks eliten vägra att acceptera att demokrati innebär att varje röstberättigads röst väger lika tungt. De tycks tycka att en välutbildads och en förmögens röst ska väga tyngre. De accepterar inte en ordning som sannolikt leder mot att hela folket kan få det bättre, inte bara en liten del av det.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/presidenten-vi-har-natt-en-losning/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/osaker-framtid-for-thailand/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/knappt-halften-rostade-i-thailand/

Tyvärr finns inga enkla vägar in i ett fredligt demokratiskt samhälle. Innan ett samhälle landar i någon sådan form har människor som slåss om makten i alla tider använt just våld som medel för att vinna inflytande. Det är bedrövligt men ett faktum. Tyvärr är det fruktansvärda som äger rum i Syrien också ett uttryck för det d v s olika grupper som med våld krigar om framtida makt. Den alternativa vägen är politiska förhandlingar och maktfördelning utifrån principen att antalet röster, och maktförhandlingar för att bilda majoriteter, avgör hur makten fördelas. Jag föredrar demokrati före att den starkaste och råaste blir den som bestämmer. Jag är tacksam för att jag är född i, och bor i, ett land där man länge insett att den demokratiska ordningen är den smartaste för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar