fredag 7 februari 2014

Skit i djuren

Djur ska också respekteras
Jordens djur representerar en fantastisk mångfald. Explosionen av antalet människor och många människors girighet hotar allt fler av arterna inom denna mångfald. Inte minst tack vare våra fingrar är människan den mäktigaste på jorden om vi bortser från naturens krafter som regelbundet gör sig påmind.

Alla vi som haft möten och relationer till hundar, katter, lam, grisar, kor, fåglar och t o m fiskar känner absolut ett möte med en särskild "personlighet". Många av oss har starka och kärleksfulla band till hundar och katter. Det borde vara en självklarhet att vi behandlar även djur med respekt. Men det är det inte för alla. Särskilt inte djur som ska till slakt. Eftersom vi i Sverige bryr oss om även djurens välbefinnande har vi en betydligt hårdare djurhållningslagstiftning än i många, om inte alla, andra länder på jorden. Det är bra men ekonomiskt slår det mot våra lantbrukare när de tvingas konkurrera med andra jordbrukare som inte måste följa samma krav.

Eftersom allt för många konsumenter väljer t ex det billigaste köttet blir det allt svårare för Sverige att säkra en mer rimlig självförsörjningsgrad av livsmedel. Det är viktigare med en större självförsörjningsgrad i Sverige, och Uppsala, än vad de flesta tycks förstå. Eller i vart fall vara beredda att betala marginellt mer för.  Bl a därför är Uppsala kommuns beslut om att gå mot 100% ekologiska livsmedel!, som minst lever upp till Miljöstyrningsrådets avancerade nivå, mycket positivt. Nu kommer våra lantbrukare få chansen att konkurrera på lika villkor. Nu kan vi i Uppsala stärka vår viktiga självförsörjningsgrad. Är det bra?

Operationell utvecklingspotential
Igår var tydligen jordbruksministern i Uppsala. Jag fick frågan från en regeringskollegor i Uppsala som löd "varför sa du inte att Erlandsson skulle vara i stan i samband med att vi fattade beslutet om 100% ekologiskt? Då hade vi ju kunnat inkludera riksregeringen i detta värdefulla beslut." Som jag brukar svarade jag ärligt, "jag antar att det inte varit planerat eftersom jag inte kände till att någon C minister var på vårt territorium". Klart att det inte kan ha varit planerat. Alla inser ju att man annars involverar den lokala representationen för att göra det bästa möjliga av nedslag i verkligheten.
http://www.unt.se/uppsala/ministerbesok-pa-slu-2888955.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar