söndag 9 februari 2014

Solenergi & Göran Persson

Mot ett fossiloberoende energisystem
Inom Centerpartiet fortsätter vi det viktiga och ambitiösa arbetet att ställa om svensk energikonsumtionen från att fortsatt vara fossilberoende till att bli fossiloberoende. I den omställningen är solen en mycket viktig kraftkälla. I Uppsala gör vi nu en kraftig satsning på solenergi. Det kommer att leda mot många positiva effekter. Vi går mot fossiloberoende. Vi kan stimulera företagsamhet runt solenergi och utnyttja Ångströmslaboratoriumets världsledande kunskaper bättre. Vi gör Uppsala mindre sårbart genom att komplettera basenergisystem med distribuerade energiförsörjningssystem. Vi blir ännu bättre på att förbättra vår miljö. Bifogad artikel, om Uppsalas satsning på sol, är bra även om journalisten inte lyckades få tag på mig för mina kommentarer då han sökte mig på ett nummer som jag inte regelbundet använder. Jag hittar inte länken till dagens "gammeltidningsartikel" men lägger in min senaste debattartikel runt solenergi. Vet du att nästan alla kunniga inom energiförsörjning tror att just solen är den viktigaste framtida energikällan i vårt konsumtionssamhälle. Tyskarna har insett det och satsar massivt på det nödvändiga systemskiftet.
http://www.unt.se/debatt/uppsala-satsar-stort-pa-solenergi-2777049.aspx

Misslyckad reform
Skolans utmaningar blir inte lösta genom att åter förstatliga skolan. Utan tvekan var Göran Perssons (S) kommunalisering av skolan en misslyckad reform. Ingen vet hur skolan hade utvecklats utan en kommunalisering men de som tror att löneutvecklingen hade varit mycket bättre tror sannolikt helt fel. Att Göran Persson (S) fortsatt är ett "hatobjekt" för lärare är dock ingen överdrift.

I takt med att staten ständigt ställt mer krav på skolan samtidigt som kommunerna haft det operativa ansvaret har statens pålagor bara drivit kostnader som inte matchats med rimliga statsbidrag. Om staten kräver saker som kommunerna måste implementera så måste de också stå för kravens ytterligare kostnader! Hur kan man tycka att någon annan ordning är rimlig? Sluta nu att tramsa om organisationsformer och låt oss se till att ta bort onödiga jobbuppgifter från lärarna, ge duktiga lärare en betydligt bättre löneutveckling och låt staten ge betydligt högre statsbidrag till fler stödlärare till elever med särskilda behov. En centralisering av skolan är fel väg att gå. Det är bra att en elev kan stöttas ur ett helhetsperspektiv och det klarar närsamhället bättre än staten. Hur svårt kan det vara?
http://www.unt.se/sverige/staten-svartmalas-i-skolutredning-2892387.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar