måndag 24 februari 2014

Sopa under mattan

Om vi i Sverige ska klara av att försvara och positivt utveckla vårt välstånd måste vi kunna debattera de stora frågorna grundligt. Så tycker inte jag att det är. Enskilda sorgliga fall lyfts fram av media och beskrivs ofta som representativa exempel på hur det generellt är. De enskilda exemplen är viktiga men de beskriver sällan en generell korrekt bild av verkligheten. Det är dessutom så att vare sig en politiker eller en tjänsteman får svara på frågor kopplade till enskilda personer så medias sätt att beskriva verkligheten får ofta ett dåligt bemötande. Politiken skulle bli mer engagerande och vi skulle vårda vårt välstånd om vi slutar att sopa de stora och svåra frågorna under mattan. De försvinner inte! De kan göra skillnaderna mellan partierna mycket tydligare för väljarna. Varför är det så svårt att få till omfattande debatter runt dessa huvudfrågor? Är det för att media omedelbart sågar personer med icke politiskt korrekta åsikter längs fotknölarna? Är det för att många svenskar är konflikträdda? Vad tror du?

De stora frågorna
Hur blir Uppsala och Sverige så attraktivt för företagare och företagande så att nya jobb inom näringsliv etableras och blir kvar här?

Hur säkerställer Uppsala och Sverige tillgång till rimligt billig energi när oljan tar slut/önskas av miljöskäl avvecklad och då kärnkraften är för dyr och monolitisk?

Hur säkerställer vi en mer rimlig självförsörjningsgrad kopplad till livsmedel?

Hur ställer vi fortare om vårt samhälle att vara mer i harmoni med vår natur?

Hur klarar vi av att försvara välståndet med en demografisk utveckling mot kraftigt åldrande befolkning?

Hur ger vi våra barn en jämlik och världsledande kunskapsbyggande start i livet?

Hur integrerar vi nya invånare så

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar