söndag 2 februari 2014

Val & ödmjukhet

Vi har valt!
Livet handlar om ständiga val och varje val har hela tiden betydelse för vad som händer därefter. Vissa val har större betydelse än andra. Ditt val av tandkräm kanske inte har så stor påverkan på ditt liv. Men ditt val av vänner, utbildning, jobb, bostadsort och kärlekar har stor betydelse. Och du kan varje dag fatta beslut som på ett stort sätt ändrar riktningen eller farten i ditt liv. För vissa är det en underbar känsla. För andra skrämmande. Vissa försöker gå före mot nya marker medan andra kämpar för att det ska förbli som nu eller allra helst som förr. Förr och nu finns inte längre. Nu är bara NU och i övrigt finns bara framtiden och vår historia. Rätt enkelt men ack så mentalt svårt för många att acceptera. Det går inte att få det som förr. Förr finns aldrig mer.

I dagens UNT finns en ledare som enkelt beskriver Centerpartiet på riksnivå som i fritt fall och vilse mellan landsbygden och dess praktiska verklighet och "Stureplanmänniskors" mentala bild av vad som är våra stora samhällsproblem, en mental bild som ofta blir abstrakt och som är på en nivå som tilltalar mycket få.
http://www.unt.se/ledare/centern-kan-inte-valja-2826552.aspx

Det är omvärlden och väljarna som avgör om ett parti är framgångsrikt eller ej. Så enkelt är det. C har en bra politik. C behöver inte, och ska inte, vara ett landsbygds eller stadsdelsparti. C är ett mycket lokalt parti som tydligt värnar och utvecklar närsamhället så mycket som möjligt. C är ett parti för väljare både på landsbygd och i våra stadsdelar. Vi har politiska program som syftar till förbättringar oavsett var du bor. Att vilja reducera C till ett landsbygdsparti är att helt vilja avveckla större delar av vår landsbygd. För att även landsbygdens människor ska ha rimliga levnadsförhållanden måste ett parti som tycker bl a det även ha ett bra stöd av väljare i våra allt större städer. Är det svårt att förstå? C har också tydligt valt profilfrågor som är avgörande skillnader i förhållande till andra partier. Vi är för maximalt självbestämmande. Vi är för företagsamheten. Vi är för en ansvarsfull miljö och energipolitik. Vi är för en positiv utveckling av både vår landsbygd och våra stadsdelar, i hela Sverige. C särskiljer sig mycket bland våra partier inom dessa områden om du besvärar dig att titta på partiernas konkreta politiska förslag. Vi har mycket bra politiska förslag som lätt kan attrahera 25% av väljarna. Inte minst inom näringslivet har jag lärt mig att det inte räcker med bra produkter. Man måste också klara av att sälja sina produkter. Jag och Cs Uppsalamedlemmar försöker sälja det vi representerar. Jag tror att många Uppsalabor börjar tycka att C och Cs politik i Uppsala är relevant och värdeskapande för dem som bor här. Den bygger helt på våra tydliga profilfrågor. Vi gör stor och tydlig positiv nytta.

Balanserad självuppfattning
Att ha en ödmjuk inställning till livet är klokt. De som inte har det drabbas ofta av stora personliga motgångar och riskerar också att skapa stora problem för många andra. Ett gott självförtroende ska inte blandas ihop med att inte vara ödmjuk. Den kopplingen görs tyvärr ofta. Alla människor mår bra av ett gott självförtroende. En ödmjuk person har en balanserad självuppfattning och har insett sina begränsningar. Vi har alla svagheter. Vi har alla stora möjligheter men också begränsningar. En ödmjuk person inser det och försöker kompensera sina brister eller gör något annat. Kan våra barn tränas i ödmjukhet i skolan utan att det ska innebära Janelagens negativa budskap? Ödmjukhet är en tillgång. Både för den enskilde och för samhället i övrigt. Håller du med?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar