söndag 30 mars 2014

Brudar & buller

Vem räddar Frankrike?
Frankrike är på många sätt ett härligt land fullt av intressanta människor. Landet är också ett av få Europeiska länder som på många sätt gått före i vår mänskliga utveckling och påtagligt påverkat utvecklingen runt om i världen. Samtidigt är det idag ett land i kris. Djup kris hävdar många. Förenklat anses krisen framförallt handla om att landets näringsliv inte lyckats förnya sig tillräckligt och inom de traditionella branscherna har fackföreningarna drivit på med orimliga ersättningssystem som gör landet allt mindre konkurrenskraftigt. Fackföreningarna är också militanta. Jag har varit många gånger i Frankrike och aldrig någon gång utan att strejker drabbat mig och alla andra. Nyligen kanske du minns hur fackliga företrädare kidnappade en chef på ett bildäckstillverkande företag för att ägarna till bolaget bestämt att lägga ner verksamheten. Om det inte vore för att Frihetsgudinnans original finns i Paris så hade jag nog gett upp hoppet för att Frankrike ska komma ur sin ekonomiska tillbakagång. Det finns hopp!

Paris hör till en av mina absoluta favoritplatser på jorden. Skälen är många. Pulsen, skönheten, maten och kulturutbudet men framförallt människorna som älskar att "debattera" och som kommer från jordens alla hörn. Stor-Paris är befolkningsmässigt större än Sverige så det är enkelt att förstå utbudets mångfald på en relativt liten yta. Trots Frankrikes problem är Paris den finaste och mest intressanta juvelen i den franska kronan. Historia håller nu också på att skrivas i Paris. För första gången tycks Paris få en kvinnlig borgmästare. Jag tror Nathalie Kosciusko-Morizet vinner i kampen mot Anne Hidalgo. Blir Nathalie den Frihetsgudinna Frankrike desperat behöver för att åter bli ett land som skapar förutsättningar för ett bättre liv och inte försämringar för sitt folk? Heja Nathalie! Jag ser fram mot att besöka henne när hon intar ett av världens mest kända palats (med världens finaste vinkällare).
http://en.wikipedia.org/wiki/Nathalie_Kosciusko-Morizet
http://www.nytimes.com/2014/03/22/world/europe/in-paris-campaign-left-and-right-have-one-thing-in-common.html?_r=0

Luftkvalitetsproblem och buller
Det känns skrattretande att samtidigt som Arlandas viktiga flygtrafik ifrågasätts på grund av miljö och bullerproblem för omkringboende så vill staten bevilja rätten för civilt kommersiellt flyg på Ärna flygplats i centralorten Uppsala. Ett projekt som också backas upp av flera lokala partier. Inte av Centerpartiet. Är Uppsalabornas hälsa mindre värd än de som bor i Arlanda eller i dess närmaste omgivning? Gör om! Gör rätt!
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/industri-och-fordon/buller-och-tillvaxt-utmanar-arlandaflyget_8766546.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar