lördag 1 mars 2014

Massuppsägningar

Universitetet och Landstinget
Det är lite gungigt inom Uppsala universitet och Uppsala läns landsting just nu. Många ledande forskare med chefsuppdrag hoppar av sina chefsuppdrag när de inte fått gehör för kravet att universitetets rektor ska sparkas. En tråkig situation som garanterat kommer att fortsätta. Tyvärr tror jag att vi kortsiktigt bara kommer att få se förlorare i denna kråksång då jag tror det blir väldigt svårt för Eva Åkesson att snabbt lösa den negativa situation som uppstått. Vad tror du?
http://www.unt.se/uppsala/fler-avgar-vid-universitetet-3017203.aspx

På landstinget praktiserar nu de anställda uppsägning som metod för att pressa upp sina löner. Det sätter samhället i en mycket svår situation. Det är självklart ingen löneförhandlingsmetod som kan accepteras då det skulle innebära fullständig kaos på svensk arbetsmarknad och då det, om metodiken skulle lyckas, innebär explosionsartad löneutveckling. Jag unnar alla bra löner. Samtidigt lever alla verksamheter med begränsade resurser. Om en ledning lever över sina resurser kommer verksamheten att falla samman. Det tjänar ingen på. Så hur gör vi för att t ex våra barnmorskor, sjuksköterskor och lärare ska få högre löner? Att inflatera lönerna kommer bara innebära att alla förlorar på höjda löner. Det unika under många år nu är att väldigt många svenskar, inklusive barnmorskor, sjuksköterskor och lärare har fått mer köpkraft! Det är väldigt positivt. Men hur lyckas vi minska missnöjet hos dessa grupper? En väg framåt är nog att inte kräva överutbildning. Visst är det viktigt med utbildning men om tillräcklig utbildning kan vara på två år är det dumt att kräva t ex tre år. Då ökar människors skulder och förväntningar i onödan. Vad tror du är bästa väg framåt?
http://www.unt.se/uppsala/28-barnmorskor-sager-upp-sig-3010074.aspx
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/pengar-ar-inte-allt-2/


2 kommentarer:

  1. Satsa på arbetsförhållandena eftersom det inom många branscher krävs att man gör mer och mer på samma tid som förut utan att lönen höjts nämnvärt. Det är ett stort problem på många ställen eftersom man t.ex. inom skolvärlden satsar på att göra enheterna allt större. Det leder till sämre arbetsförhållanden för alla.

    Visst är lönen viktig men det är kombinationen låg lön och horribla arbetsförhållanden som gör vissa yrken mindre attraktiva. Det är min uppfattning.

    Sedan kan man undra varför nivån på lönerna blivit så viktig? Jag har en förklaring på det också: Det är svårt att hitta någonstans att bo för en rimlig kostnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kloka synpunkter! Arbetsförhållandena är mycket viktiga. Lönen är alltid viktig men jag tror faktiskt att det bl a är en del av fackföreningsrörelsens kampanjande mot Alliansregeringen. En del av vänsterns strategi för att beskriva ett Sverige som faller sönder trots att det bara har blivit starkare. Bilden att Alliansen förstört Sverige stämmer inte med verkligheten. För vissa grupper har det blivit lite sämre eftersom Alliansen vill att alla som kan ska jobba och vi vill att det ska löna sig att arbeta i förhållande till att leva på bidrag. För att säkerställa att det är en skillnad mellan att arbeta och att leva på bidrag har skillnaderna ökat och det tycker jag är rätt.

      Radera