fredag 14 mars 2014

Utan röst

Låt rösten tala
Det är dumt att ta vår demokrati för given. Det finns alltid krafter som utmanar den och som strävar efter en totalitär syn på vad som är rätt. Alla människors lika rätt att få göra sin röst hörd i myndig ålder genom allmänna val är viktigt att försvara även om många stundtals tycker att den välutbildade och välinsatta rösten borde vara mer värd. På Krim ska nu folket få göra sin röst hörd. Om Rysslands ledare är kloka så går de omgående ut och säger att de inte avser att bjuda in Krim i sin republik men att de fortsatt vill ha väldigt nära och positiva relationer med Krim befolkningen och övriga befolkningen i Ukraina. Jag förstår inte vad de väntar på. Om de gör så blir ju alla vinnare i en svår situation. Att få göra sin röst hörd är en viktig rättighet men det är också ledares ansvar att inte väcka förhoppningar som inte har bärkraft.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/osakerheten-pa-krim-driver-familjer-pa-flykt/

Som folkets företrädare har jag stor glädje av min röst. Efter en misskött förkylning har jag nu tappat min röst.... Ska bli intressant att uppleva vad det innebär de kommande dagarna. Inte minst under kvällens herrmiddag...... Jag saknar min röst. Mycket. Den får aldrig tas för given.

Stora ord
Som vanligt slänger sig vissa med stora ord om andra människor. Vissa anser sig alltid vara förmer än oss andra och tillrättavisar oss och påstår att vi tycker saker som vi inte tycker. En av Rumäniens sändebud till Sverige blev påhoppad av en svensk EU parlamentariker som ansåg att hans uttalanden var uttryck för en fruktansvärd människosyn. Hur kunde hon dra den slutsatsen? Hon känner lika väl som jag till hur media vinklar budskap. Hon känner mycket väl till att en helhetsbild av ett helt samtal mycket väl kan balansera budskap som kan upplevas som hjärtlösa ryckta ur sitt sammanhang. Det kan också vara så att inte alla människor är bra på att nyansera sitt språk när man inte talar sitt modersmål. Jag ogillar starkt liknande kategoriska påhopp och ser det bara som valkampanjande men likaväl osmakligt. Rumänien har ett stort ansvar för alla sina invånare. Det är inte rimligt att EUs länder ska skyffla sociala problem mellan sig. Det jag bl a hörde det rumänska sändebudet säga i gårdagens TV intervju var att samhället, det rumänska, har ett stort ansvar MEN att också den enskilda människan har ett stort ansvar för sitt liv och för sina livsval. Jag tolkade honom som att han, själv Rom, ansåg att "it takes two to tango". Det kanske inte är så svart eller vitt att lösa problem som vissa vill påskina. Det kanske inte alltid handlar om endast enkla förklaringar som diskriminering och förtryck.  Vad tycker du om Rumäniens agerande hittills för att försöka bidra till en lösning på problemen?
http://www.unt.se/ledare/rumansk-ansvarsflykt-3041948.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar