tisdag 1 april 2014

Hämnd

Försiktighetsprincip
Hämndkänslor har nog de allra flesta känt. I otaliga böcker jag läst har karaktärerna som hämnats fått en stark drivkraft av att vilja hämnas och en stor tillfredställelse när de lyckats. Personligen tycker jag det är en oklok väg framåt i livet. Vi lever en kort stund på jorden. Jag tror den korta stunden ger oss en bättre livskvalitet om vi fokuserar på möjligheter, trevliga och inspirerande människor samt på att skapa.

Under min tid på IBM fick jag tyvärr träna på att avveckla personal för första gången i mitt liv. Förutom att IBM var ett bolag med mycket kvalificerade medarbetare var det också ett bolag med en företagskultur byggd på starka grundvärderingar. Jag behöver kanske inte upplysa om att det också hade och har ett av världens starkaste affärsdriv. Förutom att det borde vara en självklarhet för alla att visa sina medmänniskor respekt så fanns också en krass affärsmässig instruktion kopplat till chefsskapet i samband med uppsägningar.  Det var inte bara viktigt medmänskligt att vara mycket respektfull, det var viktigt för att inte bolaget senare skulle straffas affärsmässigt av en bitter föredetta IBMare som ville hämnas. Med tanke på att de flesta ex IBMarna sitter på ledande befattningar lite överallt var det även ur det perspektivet ett klokt ledarskap.

Huvuden ska rulla
Turkiet är i valtider och Erdogan tycks åter få ett starkt folkligt stöd. Under en lång tid har han varit satt under stark press med korruptionsanklagelser och maktmissbruk. Några bland eliten har ogillat honom och försöker bli av med honom. Han är säkerligen som Putin och Shinawatra "duktig" på att använda sin plattform för att berika sig själv. För det turkiska folkets skull, för Europa och för fredens skull hoppas jag att han nu inte gör som media skriver dvs hämnas mot sina motståndare genom att slå hårt mot dem. Det är en oklok väg framåt. Det är bara att inse att alla med makt har motståndare. Det måste man klara av att leva med om man vill tillhöra gruppen av länder som klassas som trovärdiga demokratier. Turkiet har alla möjligheter att bli en tigerekonomi. Då har hämnd ingen plats på agendan. Det turkiska folket tror säkert att han är korrumperad men de tror tydligen att alternativen är ännu värre. Så är det även i Thailand med familjen Shinawatras folkliga stöd.
http://www.unt.se/varlden/erdogan-utropade-seger-3072683.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar