söndag 6 april 2014

På liv och död

Vem får leva?
I dagens UNT är en bra artikel om sjukvårdens och skattebetalarnas dilemman och utmaningar. Artikeln byggs självklart upp runt en enskild människa och hennes kamp mot döden. I nuläget är hon nära döden och mycket dyra läkemedel håller henne levande och hennes hopp är att den extra tiden ska leda mot något botemedel. Lusten att leva är stark hos de allra flesta av oss. Nästan bara människor med starka regelbundna smärtor eller svåra psykiska problem som vill dö. Förutom den enskilda människans perspektiv beskriver också artikeln samhällsutmaningarna med allt dyrare behandlingsmetoder för att "endast" förlänga sjuka människors liv en kortare extra tid. En tid som beskrivs som fantastisk för den enskilde och dennes nära och för samhället som en tickande ekonomisk bomb. Tyvärr fungerar verkligheten så att allt vi gör måste kunna finansieras. Det är bara rika, demokratiska och jämställda länder som kan erbjuda sina medborgare dyra behandlingar. Det är ländernas råvaror och näringsliv som avgör om pengarna finns eller ej.

Starkare
Näringslivet måste stärkas i hela Sverige. Vi måste bli företagsammare. Vi måste bli bättre på att omsätta innovationer till kommersiella produkter och tjänster som gärna säljs runt om i världen. Vi måste motivera många fler att bygga växande företag i Uppsala och Sverige. Annars har vi snart inga pengar för att betala för den goda sjukvård vi får idag. Vi får definitivt inte några extra veckor och månader i livet om medicinerna som krävs är väldigt dyra. Företagsammare! Företagsammare! Företagsammare! Sverige behöver fler reformer för att säkra och utveckla vårt välstånd! Om Alliansen ska ha någon annan roll än att några människor från M, FP, C och KD ska få vara ministrar så måste reformförslag presenteras som trovärdigt kan försvara och utveckla vårt välstånd. Att taktiskt endast göra som S duger inte. Det är inga reformer! Vi måste våga tro på det svenska folket! Det svenska folket är inte dumma. En majoritet av folket inser att sjukvård och skola måste betalas på något sätt. Det sättet är genom ett lokalt och internationellt framgångsrikt företagande som skapar jobb och skatteintäkter här hos oss! Reformer för att stärka vår företagsamhet tack!
http://www.unt.se/ekonomi/stark-utveckling-for-lanets-foretag-3079445.aspx
http://www.unt.se/sverige/reinfeldt-soker-strid-om-jobben-3082979.aspx

Det duger inte att bara ha en retorik som pratar om jobb! Berättelsen om hur vi åstadkommer ett nybyggarklimat i Sverige måste berättas. Lägre skatter duger inte. Det krävs reformer. Bl a flytt av startaegetpengar inom Arbetsförmedlingen till Almi, gör lagen om anställningsskydd mer tidsenlig (LAS), rabattera arbetsgivareavgifter för små företagare och hitta på former för att mer riskkapital ska finnas för ny och småföretagare! Nybyggarandan måste fram i Sverige! Nu! Det är bråttom!  Om vi lyckas så har vi råd med en sjukvård där våra liv kan förlängas lite till med hjälp av dyra behandlingar. Om vi misslyckas blir det betydligt sämre i morgon än idag. Så enkelt är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar