fredag 16 maj 2014

Smalare men vassare EU

EP valet allt närmare
Europaparlamentet beslutar inte mycket men är en viktig smältdegel för att stöta och blöta frågor som berör människor inom de länder som bildar EU. I praktiken finns makten över EU fortsatt hos kommissionen och bland de ingående ländernas regeringar. EU har inte idag ett folkligt demokratiskt valt forum som har exekutiv makt. Bra tycker vissa. Dåligt tycker andra. Är då EP kandidaterna viktiga? Ja! Om de är bra personer kan de göra sina väljares röst hörd i smältdegeln och de kan också skapa opinion runt frågor som EU i sina beslutande organ avser att fatta beslut om i sina hemländer. Om de lyckas påverka sitt lands regering genom opinionsbildningen kan den ha avgörande betydelse för frågans utgång.

Smalare men vassare
Centerpartiet och våra huvudkandidater går till val med huvudbudskapet att vi vill se ett EU som blir "smalare men vassare". Vi tycker att delar av den byråkratiska apparaten blivit överviktig och ägnar sig för mycket åt frågor som borde ägas av lokalsamhället och för lite åt de stora och viktiga frågorna som miljöfrågor, fredsfrågor, organiserad brottslighet, integritetsfrågor, ramverken för frihandel och ramverken för människors fria rörlighet inom EU. Ett exempel på vad C menar med smalare men vassare demonstrerade jag och Uppsala läns riksdagsledamot om igår. Vi tycker att EU ska besluta om tuffa och möjliga miljökvalitetskrav. I detta fall krav på luftens kvalitet i Europa. Trots att vi inte ser det med våra ögon finns många platser i Europa där människor drabbas av negativ hälsa på ett oacceptabelt sätt. För att driva en positiv miljöutveckling och kunna matcha stora internationella företags lobbykraft behöver EU bli starkare inom detta område. Däremot ska inte EU eller den svenska staten bestämma vilka åtgärder vi i Uppsala får tillämpa för att lösa problemen. Om vi i Uppsala vill ta bort Dubbdäcksförbudet och istället införa någon form av avgift för att lösa partikelproblematik, då vill vi ha rätten att göra det. Det har vi inte idag. Centerpartiet vill att lokalsamhället ska ha den makten hos sig! Varför ska den ligga centralt i Stockholm eller i Bryssel?
http://www.unt.se/uppland/uppsala/c-kraver-battre-luft-genom-eu-3154982.aspx


Uppsala bästa stadskommun enligt tidningen Fokus årliga ranking!
Det är både utvecklande och kul att leva i Uppsala. Uppsala utvecklas fantastiskt och det är väldigt givande att få sitta i förarsätet under denna mycket positiva utveckling för Uppsalas invånare. Ta gärna del av Fokus ranking 2014!
http://www.fokus.se/bastattbo/har-ar-det-bast-att-bo-2014/
http://www.unt.se/omvarld/uppsala-basta-stadskommunen-3155552.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar