lördag 6 september 2014

Dålig koll

Fem mätningar i en korg
Det finns kvalitetsbrister inom skola, omsorg och vård. Så är det och det måste vara prioriterat att vi fixar de bristerna. Särskilt viktigt att det inte är möjligt att göra vinster i privata bolag om kvalitetsbristerna kopplat till upphandlade tjänster är omfattande. Det borde vara enkelt att upphandla med tydliga kvalitetskrav och genom Sveriges kommuner och landsting (SKL) ständigt kunna jämföra kvaliteten mellan kommuner. Både upphandlingssamarbetet och kvalitetsuppföljningsarbetet måste förbättras och SKL borde lyckas mycket bättre med att stödja kommuner och landsting med detta viktiga arbete. Vinster är som tidigare nämnts nödvändiga för att kunna utveckla en verksamhet men de som lyckas skrapa ihop en vinst måste utföra tjänsterna med upphandlad kvalitet och då ska det inte vara möjligt att nå högre vinster än Max 10% av omsättningen.

I Uppsala har näringslivet, universiteten och kommunen beslutat att vi ska mäta hur bra det lokala näringslivsklimatet är genom en korg av mätningar (fem mätningar, bl a Fokus, NöjdKundIndex och Företagarna). Vi har också gemensamt bestämt att vi ska jämföra oss med de 34 jämförbara kommunerna i Sverige. Det är ju rätt ointressant att jämföra oss med en glesbygdskommun med endast 8.000 invånare eller en förortskommun som t ex Knivsta. UNT använder sig dock, trots Uppsalas gemensamt beslutade modell för att mäta hur bra vi är på att skapa ett bra näringslivsklimat, endast av Svenskt Näringslivs ranking. I den rankingmodell vi gemensamt valt är Uppsala nummer 2 i Sverige. Bara Stockholm som än så länge är bättre.  Det är stor skillnad mot vad UNT beskriver i dagens gammeltidning. Jag kanske ska erbjuda mina konsulttjänster till UNT så att deras verklighetsbeskrivningar kan bli mer rättvisande. Känns tråkigt att deras läsare blir vilseledda.vad tycker du om att media gör så? Inte ett korrekt sätt att beskriva alliansens vallöftesuppfyllelse.




2 kommentarer:

  1. Blev upprörd när finn Hedman (mp) la upp en bild på Facebook där esra (mp) står och valkampanjar i valstugan på stora torget, med mp band runt sig. Styrelsen i mp hade ju sagt att hon inte fick delta i valrörelsen pga av hon ville skjuta pilar i huvudet på folk. MP är visst opålitliga på många sätt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns många förbättringsmöjligheter. Jag och C i Uppsala försöker vidare bidra till en bättre istället för en sämre framtid.

      Radera