måndag 24 november 2014

Bättre migrations och integrationspolitik

Alla varianter i vår hens hage
Det är väldigt positivt att ta del av det enorma gensvar jag fått för att jag bara gör det självklara d v s vågar tala om de stora samhällsutmaningarna och dessutom tycker att vi ska respektera demokratin. Är det inte skrämmande att Sverige fått ett så märkligt debattklimat att vi inte öppet och respektfullt kan stöta och blöta alternativa vägar framåt kopplat till de stora och svåra frågorna? Hur blev det så? Vem vinner på det? Jag har skrivit om det förr men våra danska vänner har t o m öppnat en radiokanal för svenskarna då de tycker att den svenska debatten håller för låg nivå och exkluderar viktiga perspektiv i samhällsdebatten. Det är inte vilken radiosändare som helst utan deras motsvarighet till SverigesRadio!!! Några av alla som kontaktat mig de senaste dagarna vill gärna att jag är konkret med vad jag vill. Låt mig då ta några exempel nedan.

Bättre integrationspolitik
Mycket snabbare validering av de kunskaper som invandrare med flykting och anhöriginvandring har.
Mycket bättre stöd i skolan så att de både lär sig ämnena men också våra kulturella skillnader och svenska.
Mycket tydligare kunskapskrav på svenska (precis som vi har höga förväntningar på alla våra barn i skolan)
Invånartjänst som gör att alla arbetsdugliga snabbt blir medskapande och ges mycket bättre möjligheter att integreras i vårt samhälle.
Mycket starkare stöd till idrotts och övriga föreningslivet för att ännu aktivare bidra till att inkludera särskilt flyktingar, anhöriginvandrade och ensamkommande barn i vårt samhälle.

Bättre migrationspolitik
Mycket snabbare asylhandläggning utan att göra avkall på rättsäkerheten.
Mycket mer solidariskt ansvarstagande inom EU.
Underlätta för utländska studenter att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige.
Förenkla och gör det mer förmånligt för experter att emigrera till Sverige.
Engagera alla som befinner sig i Sverige och i våra handläggningskvarnar och som är arbetsföra i Invånartjänst och bjud in dem i föreningslivet. Oavsett om de får avslag eller ej på sina asylansökningar.
Pröva fall för fall om de som får avslag på sina asylansökningar ska få en återvändarpeng eller ej.
Skärp tillämpningen av anhöriginvandringen.

Ovan är bara några exempel på förändringar och förbättringar som krävs. För att understödja detta måste LAS dumma "först in sist ut" skrotas och det måste bli en självklarhet att de som lever på försörjningsstöd också får göra en motprestation till samhället om de är arbetsföra. Hindren in i meningsfulla aktiviteter måste rivas! Det tjänar alla på! Och diskrimineringen av unga och flyktinginvandrade på arbetsmarknaden måste upphöra!

Arbetslinjen fortsatt central för välståndsbygge
I dagens UNT kan man läsa under ekonomidelen ett reportage om hur man kan resa och roa sig utan pengar. Nathalie Zimmerman intervjuas och hon kallar sig en Wwoofare. En Wwoofare jobbar i ungefär sex timmar varje dag, sex dagar i vecka!!!, mot gratis måltider och tak över huvudet. Genom att arbeta på detta sätt kan dygnets andra timmar och den lediga dagen bjuda på chanser att upptäcka världen. Och arbetsdagarna bjuder på massor av möjligheter att bygga värdefulla relationer och lära om andra kulturer. Det var inte utan att jag skrattade när jag läste denna artikel. Invånartjänst måste införas som en självklarhet i Sverige. Det är nog den viktigaste reformen som behövs för att Sverige ska klara de stora utmaningar vårt välståndssamhälle står inför. Och invånartjänsten ska inkludera våra flyktingar så att de inte lever i ett vaccum under allt för lång tid! Gör om! Gör rätt! Nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar