lördag 29 november 2014

Hållbart bakande

Pepparkaksbak
Gårdagens pepparkaksbak blev åter en framgång. En stor mängd pepparkakor, i en allt mer varierad form, producerades. Och som vanligt ökade de kreativa inslagen för var timme som passerade. Alla vill fortsatt vara med och baka. Trots att några av de yngre blir allt äldre och mer självständighetstörstande. Jag tolkar det helt enkelt som att det årliga pepparkaksbaket är en trevlig kväll ihop : ). Och det gick åt ovanligt lite dricka då en av huvudpersonerna inte var på topp.

Pepparkaksbak eller en bra danskväll bygger på ett bra lagarbete för att bli lyckade aktiviteter. Ett bra lagarbete är alltid avgörande för framgång. Oavsett om det rör sig om en familj, vänner, ett idrottslag, en välgörenhetsorganisation, ett företag, en kommun eller ett samhälle i stort. Var och en i ett framgångsrikt lag bidrar till lagets framgångar och gemensamma upplevelser. Syfte och målsättningar måste delas. Det gör de enkelt vid pepparkaksbak. Syftet är att ha en trevlig stund tillsammans och att producera goda pepparkakor. Och att kora kvällens mest kreativa insats. Syfte och målsättning med en fotbollsklubb är att utveckla våra barn och unga till positiva lagspelare men också att försöka vinna i de serier och cuper man deltar i. Så är det också med en framgångsrik kommun eller ett land. De kommunerna och länderna har tydliga syften och målsättningar. Eftersom en kommun och ett land representerar en geografiskt begränsad del av vår jord är inte syftet något annat än att i huvudsak verka för att kommunens och landets lagmedlemmar ska få så bra levnadsvillkor som möjligt. För att lyckas krävs en kultur och spelregler som bygger på rättigheter men också balanserande skyldigheter.

David Cameron, Storbritanniens premiärminister, måste antas vilja utveckla Storbritannien så framgångsrikt som möjligt för de människor som han är yttersta företrädare för. Inget annat kan vara hans huvuduppgift. Och inget annat kommer de flesta av hans folk döma honom utifrån. Därför är det inget konstigt med att han kopplat till migrationens utmaningar tydligt markerar enligt följande: - "Vi vill inte förstöra principen om fri rörlighet och stänga dörrarna. Men det är ingen kravlös rättighet". Han vill begränsa bidragen, ställa jobbkrav och införa tuffare kontroller. Och självklart... Tycker vissa svenskar att hans budskap är skamligt. Hans budskap är självklart om man eftersträvar ett generellt och högt välstånd! Alla framgångsrika lag är uppbyggda på uttalade eller outtalade rättigheter och skyldigheter. För att få vara del av rättigheterna måste man också leva upp till skyldigheterna. För att baka något som blir ett framgångsrikt lag, eller samhälle i stort, krävs ingredienserna skyldigheter och rättigheter. Annars blir inte lagbygget framgångsrikt. Är det svårt att fatta? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar