måndag 10 november 2014

Kreativa intäkter

Ny ekonomi
Västvärlden är i desperat behov av en ny ekonomisk ordning. I den ekonomiska ordningen behöver vi utveckla självklara sätt där den som är musiker, författare, trollkarl, målare etc kan få betalt för sina verk. En affärsmodell som i princip endast bygger på att den som förmedlar innehåll tjänar pengar sprider inte värdeskapandet i den utsträckning som krävs i en ekonomi där allt färre står vid industriers löpande band för att tjäna sina pengar som krävs för att betala maten, hyran, blöjorna, skolgången, danskvällen och cykelsemestern på Gotland. Jag delar kritiken mot Bono/U2 som Financial times för fram. Vi får se hur det går med värderingar av immaterialrätter i framtiden. Självklart finns olika affärsmodeller men i grunden måste västvärldens nya basmodell bygga på en rimlig basersättning till den som skapar ett innehåll som människor vill njuta av i en eller annan form. Tycker du att U2s överenskommelse med Apple är bra för utvecklingen av en ny och nödvändig ekonomisk ordning? Den ordnigen kan inte vara att endast de mäktiga mellanhänderna tjänar pengarna på innehållsleverantörernas bekostnad. U2 har med sin kraft ett särskilt ansvar för att nya musiker får rimliga förutsättningar att försörja sig. Oddsen för att lyckas att försörja sig som t ex musiker, trollkarl, författare, bildkonstnär etc är ändå väldigt låga.http://www.nytimes.com/2014/11/10/business/media/for-bono-and-u2-apple-itunes-partnership-finally-hits-a-wrong-note.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=second-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

2 kommentarer:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=W8FZFB8UXK0

    Kina använder sin tyngd och mäklar fred mellan Usa och Ryssland? Förmodligen ligger nog dollarnstatus högt upp på agendan.

    Stora saker händer just nu i Beijing!

    SvaraRadera
  2. Ryssarna, kineserna och några till stora länder har redan gått ihop och bygger en egen variant av IMF, Världsbank. Kineserna tillhör mittens rike. Till det kan man bara födas in. Det är världens centrum utifrån deras perspektiv. Kineserna har en imponerande mänsklig historia. Och de är väldigt, väldigt, väldigt många. Den deal som ryssarna nu gjort med kineserna är strikt i linje med Kinas strategi att säkra råvaruförsörjning för sina enskilda intressen. Kina har mycket starkt flyttat fram sina positioner i Afrika. Med detta råvaruavtal klarar Putin sitt kortsiktiga behov av pengar men han har långsiktigt ofördelaktigt sålt ut dessa resurser till kinesiska intressen. Vad innebär det på sikt? Nu gör detta avtal (som kanske inte är värt något eftersom ryssarna bryter avtal efter avtal) även Ryssland väldigt beroende av Kina. USA ägs redan av Kineser som idag sitter på völdigt många av de obligationer som finansierar USAs enorma underskott. Börjar kineserna efter bara 25 år av drakaktiviteter närma sig schack matt? Lika bra att vi fattar att vi har en ny världsherre. Det är Kina. Bara ett enat EU och USA skulle kunna matcha dem. Men vad är oddsen för det? Både kineser och ryssar satsar givetvis massor på att skapa konflikter inom EU och mellan EU och USA. Det ligger i deras intresse. En ny tid! Nya möjligheter : )

    SvaraRadera