torsdag 13 november 2014

Naivitetens Mecca

Är spel en bra livsmetafor?
I många kulturer är nog spel en bra metafor för livsvillkoren för många. Vissa är vinnare och tar hem allt. Andra är förlorare och får inte så goda livsvillkor. Tydliga vinnare och förlorare. Vissa spelregler är enklare än andra. Poker har rätt enkla spelregler men möjligheten att bluffa gör spelet till mer än matematik. Om man är duktig på både matematik och på att bluffa kan man vinna 74 miljoner kronor som en svensk man gjorde nyligen. Sverige är uppbyggt av "spelregler". Vi har EU direktiv som styr oss och vi har Sveriges rikes lagar som vi förväntas följa. Men vilka är vinnare och förlorarna i vårat spel? Är den rättrogne medelklasspersonen spelets stora förlorare? Helt klart är att det finns stora bluffmakare även utanför pokerspelandet.

Läste i UNT om en man som fått ersättning från oss skattebetalare från Arbetsförmedlingen för Nystartsjobb. Inget konstigt med det om det hade varit en utsatt person som hade det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Men, precis som Förvaltningsdomstolen konstaterade, det är inte trovärdigt att en person som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden får ett jobb för 300.000 kr i månaden. Och där du och jag, som skattebetalare, gett honom ett månadsbidrag på 188.000 kr!!! Hur kan detta vara möjligt? Självklart är det någon "smart" som sett hålet i regelverket och som utnyttjat det. Och regler ska givetvis följas...... Som jag sagt tidigare måste alla felaktigheter som uppdagas täppas till och i min värld måste det gå att återkräva liknande utgifter kopplade till våra skattepengar. Men pengarna är väl redan förbrukade....
http://www.unt.se/uppland/uppsala/foretag-fick-statligt-stod-for-vd-lon-3459517.aspx

Spel som stöd i integrationsarbetet
Det råder ingen tvekan om att svenskt integrationsarbete kraftigt behöver förbättras. Det behövs förbättringsåtgärder inom många områden. Idag beskriver UNT att invandrarföreningar i Uppsala använder sig av ett spel för att invandrade snabbare ska integreras i vårt samhälle. Spelets fokus är på vilka rättigheter de har i det svenska samhället. Det är inget fel på det MEN det svenska samhället är inte uppbyggt på endast rättigheter utan det finns också många skyldigheter som lägger grunden för det som finansierar alla rättigheter. Om inte spelet inkluderar skyldighetsperspektiv anser jag att det är ett värdelöst och ensidigt spel. I samma tidning kan vi på debattsidan läsa hur en divisionschef inom psykiatrin, Åsa Hagberg, skriver "Patienterna ska erbjudas realistiska förutsättningar att bli en aktiv medskapare i stället för en passiv mottagare av hjälp". Om man ska bli en aktiv medskapare i alla sammanhang krävs att man förstår att man också har grundläggande skyldigheter.
http://www.unt.se/asikt/debatt/allt-ar-inte-psykiatri-3461467.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar