tisdag 18 november 2014

Pandemier, naturreservat och språkkunskaper

Träning, träning och träning
Jag har haft förmånen att vara med i några av världens absolut bästa lag inom näringslivet. Jag har också varit aktiv inom idrottsrörelsen. Inom näringslivet och idrotten lär man sig konkurrens på ett mycket tydligt sätt. Man lär sig också att den enda vägen mot avgörande fördelar är träning, träning och åter träning. När min son växte upp matade jag honom ständigt med orden "jag vill, jag kan och jag vågar" därefter frågade jag alltid "och vad avgör om man lyckas?" Och rätt svar var "träning, träning, träning".

Ebolan bjuder på sin skoningslöshet. Ebolan sägs vara det mest potenta virus vi hittills upplevt. 50% av dom som smittas dör. Ebolapandemin är fortfarande aktiv. Nu är också fågelinfluensan igång igen! H5N8 upptäcktes under helgen i Holland. Även en gård i Storbritannien har drabbats. Immunologer har länge sagt att vi lever på övertid då en omfattande pandemi regelbundet hemsökt oss människor. Och på toppen av detta blir vi allt mer antibiotikaresistenta. Jag kräver att myndigheter på alla nivåer i Sverige tar denna utmaning på större allvar och tränar/övar samhället att minska de negativa effekterna när det är dags. Bara genom träning, träning och åter träning klarar vi utmaningar ok. Vad händer t ex när den enda ambulansen som sägs finnas för typ ebolasmittade är upptagen och de få isoleringsplatserna i Linköping är fulla?

Vad får det extra skyddet kosta?
Vår natur kan och bör skyddsklassas. Klassningarna innebär olika svårigheter att exploatera marken. Å-rike Fyris är ett mycket attraktivt naturområde. Därför är det också skyddsklassat. Området inkluderas också i strandskyddet. Centerpartiet stöttar tanken att göra området till naturreservat trots att det redan är skyddsklassat. Samtidigt får den eventuella skärpta skyddsklassningen vara till vilket pris som helst. I UNT debatt är SLUs rektor tydlig med att de kan erbjuda sig att byta mark med Uppsala kommun. Vad hon säger är att Uppsala kommun kan få köpa redan skyddad mark för 100-tals miljoner för att sedan få mark som om den blir naturreservat också kräver en strängare skötselplan. Miljöpartiet driver på men det är inte rimligt att betala ett så högt pris för att skydda något som redan är rimligt skyddat. Sunt förnuft och pragmatism är klokare än fullständig idéinskränkthet.

Språkkunskaper en säkerhetsfråga
När pandemin kommer eller när en ny trafiklänk över Fyrisån byggs och det finns risker för punkteringar av våra vattentäkter är det bra om de inblandade i pandemibekämpningen och trafiklänksbygget förstår varandra. Det är av avgörande betydelse att de förstår varandra. Mellan år 2007 och 2012 dog hela 72 personer inom byggverksamheten i Sverige! En stor anledning sägs vara språkförbistringar och oförmåga att läsa instruktioner. Det är ingen överdrift att säga att det är livsviktigt att lära sig språket i det land man planerar att jobba och leva i.

2 kommentarer:

  1. Läste unt, sa ju att vänstermedia skulle börja gråta. :)

    Fram med sanningen. Go Stefan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt uppdrag är att utifrån Cs värdegrunder och de vallöften jag och C lokalt gått till val på försvara och utveckla välståndet för Uppsalaborna. Det är det jag hela tiden försöker göra. Jag är uppfostrad både hemifrån och yrkesmässigt att använda både hjärta och hjärna vid beslutsfattande. Om både hjärta och hjärna ska vara med krävs fakta på bordet, debatt om tolkningarna av faktat och debatt om vägval för att lösa problem och förstärka möjligheter. Allt för många politiker har fått en annorlunda skolning än min.......

      Radera