fredag 15 januari 2016

Ärlighet

Kalla en spade en spade
Uppsala, Europa och övriga världen är mycket komplex och snabbt föränderlig. I den verkligheten är det klokt att vara pragmatiskt snabbfotad och ärlig. Då tror jag att man som politiker både kan tjäna sitt folk framgångsrikt och få deras Uppskattning. Det parlamentariska läget i Sverige är väldigt dåligt. Kortsiktigt dopas Sveriges ekonomi med ständiga försvagningar av kronan och skuldberg som växer. Inte minst prognoserna om brist på utbud av efterfrågad arbetskraft vittnar om att de offentliga kostnaderna kommer att explodera om inte reformer och avancerat nytänkande räddar oss. Sverige har fortsatt en ohälsosam näringslivspyramid med på tok för få medelstora företag gärna med svenskt majoritetsägande. Uppsalas ekonomi är under isen. Kommunens tjänstemannaledning har påtalat problemet, revisorerna har påtalat problemet, konsulter från SKL har påtalat problemet, Svensk Kommunrating har påtalat problemet osv. Kraftiga förbättringsprogram krävs nu! Administration behöver avvecklas, arbetsverktygen moderniseras, upphandlingarna bli bättre, lokalutnyttjandet effektivare, dumheter som egna vindkraftverk och shoppingcenters avvecklas osv. Självklart går dåliga situationer att vända till goda, men då krävs kompetent ledarskap.



Inom större näringslivsorganisationer kan människor bara få höga ledaruppdrag om de tidigare har bevisat sig klara av mindre ledaruppdrag på ett bra sätt. Även inom offentlig förvaltning är det huvudregeln. Det är självklart en god ordning om man vill öka chansen att verksamheten utvecklas positivt. Låt oss ta Uppsala som ett exempel. Tror du att de två politiker som har de tyngsta politiska uppdragen har någon chefserfarenhet? Tror du att någon av dem varit chef över chefer? Tror du någon av dem varit ansvarig för en resultat och balansräkning på över 10 miljoner med fler än tio underställda medarbetare? Nej! Visst kan människor som saknar dessa erfarenheter vara bra och kloka människor, men hur stor är sannolikheten att de klarar av att leda en organisation med över 10.000 medarbetare med över 10 miljarder i omsättning? Och att leda ett moderbolag till alla kommunens företag? I klartext är det självklart väldigt dåligt för oss invånare då människor som saknar omfattande ledarerfarenhet i 99 fall av 100 inte klarar av uppdraget på ett acceptabelt sätt. I kristider krävs ledarkompetens mer än annars. Det kommer att bli ett tufft jobb att sanera Uppsalas ekonomi. Jag och övriga C i Uppsala vill hjälpa till.


Tyvärr tror jag att Uppsalas situation bara blir värre innan det blir bättre om några år. Vissa är nog så okloka att de tror att tillfälligt ännu mer minusränta och höjda skatter ska rädda oss.... Ärlighet lönar sig alltid. Det är dags för oss i Sverige att bättre värdera kunskap och erfarenhet inom all verksamhet, inte minst inom politiken. Håll med om att det är svårt att känna förtroende för personer på ledande roller som under några år aldrig haft riktiga jobb och som saknar stor livserfarenhet samt de viktiga referenser som årsrikedom bjuder på. Nedan har du några ärliga uttalanden om hur verkligheten ser ut demokratiskt i Sverige, ekonomiskt i Uppsala och lite kommentarer om övergreppen i Köln och Stockholm mot kvinnor. Uppsala och Sverige kan mycket bättre! Mycket, mycket bättre!
http://mobil.unt.se/asikt/debatt/kommunens-lage-ar-akut-4059900.aspx
http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/hanna-rasar-mot-kommunledningen-4062713.aspx
https://m.youtube.com/watch?v=GNoLs4tMu8o&sns=fb
https://m.soundcloud.com/stefanhannaspod/stefan-hannas-pod-med-freija-carlsten-5
http://www.di.se/artiklar/2016/1/14/debatt-sverige-maste-ha-en-ny-regering-redan-i-var/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar