onsdag 15 juni 2016

Framgångsbygge

Hjärnan får styra
Islands landslag i herrfotboll gjorde en bragdmatch i sin första EM-match någonsin. 1-1 mot Portugal är stort! Många svenska politiker skulle kunna lära sig mycket av att lyssna till deras svenska förbundskapten Lars Lagerbäck. Han må klä sig dåligt och vara tråkig MEN han levererar bättre resultat än vad lagspelarna borde klara av. Lyssna och lär av Lagerbäck "jag har alltid hållit mig till fakta som förbundskapten." Hjärnan får styra över känslorna. Lättare sagt än gjort men avgörande för den eller de som vill nå framgångar.

Ambition och attityd
Förutom att lära sig att lyssna och basera sina ställningstaganden i huvudsak utifrån tillgänglig fakta kan Islands succé lära oss något mer. Många människor i en grupp är inte en självklar förutsättning för framgång. Små grupper med tydliga ambitioner och motiverade lagspelare, som är beredda att träna väldigt hårt, kan lyckas mycket bra i den globala konkurrensen. Island har bara drygt 300.000 invånare! Glöm inte det när vi ständigt matas med att allt större grupper och centralisering ses som framgångsvägen. Att försöka kopiera Kina kommer till exempel inte rädda Europa, tro mig. Även företags ägare behöver ständigt ifrågasätta hur de organiserar sina verksamheter för att nå största möjliga framgångar. Det svenska viktiga och stora företaget Ericsson är återigen i en situation där kraftiga personalnedskärningar krävs för att klara konkurrensen. Inte ens ett företag som är störst och bäst i världen inom sitt verksamhetsområde kan förlita sig på storlek för fortsatt dominans. Dominans inom en snabbrörlig värld mår ofta bra av mindre och snabbrörligare nischorganisationer. Det stora blir ofta allt för toppstyrt och trögrörligt.
http://www.di.se/artiklar/2016/6/15/25000-riskerar-fa-lamna-ericsson/

Skjut inte "budbäraren"
I denna omdanande, svåra och allt hårdare tid är det lätt att peka finger mot enskilda människor som söker till platser eller företagare som utnyttjar affärschanser. Det tycker jag är helt fel fokus och helt fel i sak. Ofta "skjuts" budbärarna som utnyttjar möjligheter, systemfel eller som "bara" vågar påtala systemfel som leder utvecklingen i en oönskad riktning. Våra politiker och tjänstemän runt om i världen måste bli bättre på att tänka till innan man beslutar om vilka samhällssystem man inför eller förändrar. Vi måste också lyckas samarbeta bättre internationellt för att möta globaliseringens effekter. I grunden är globaliseringen mycket positiv. Samtidigt har den skapat krafter som rör sig som frifrälse över nationsregler. Det frifrälset måste också tvingas ta ett större lokalt ansvar än vad de idag tvingas göra. Inom politiken måste vi bli bättre på att fokusera på huvudfrågor istället på bifrågor. Vi måste också bli mycket bättre på att beskriva attraktiva och nutidsförankrade samhällsvisioner som inger framtidshopp. Vi kan bättre! Mycket bättre!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6452814

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar